Radovanović: Histerična reakcija na Belivukov iskaz pokazuje osećaj krivice

Vesti 23. jul. 202110:22 > 11:3013 komentara
Podeli:

Kriminilog Dobrivoje Radovanović izjavio je za N1 da veruje da je osumnjičeni šef kriminalne grupe Veljko Belivuk lagao u svom iskazu, ali je ocenio i da histerična reakcija predstavnika vlasti i provladinih medija na Belivukove navode pokazuje osećaj krivice, jer je, kako je rekao, očigledno da su imali kontakte sa tom kriminalnom grupom.

Radovanović je u Novom danu TV N1 rekao da su u vreme kada je radio u Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja, rađene studije koje su pokazale da 50 odsto teških kriminalaca laže kada iznosi odbranu, a 50 odsto priznaje da je činilo krivična dela, ali po nečijem nalogu.

POVEZANE VESTI:

„Dakle, ljudi koji se bore za život u toku suđenja praktično – mislim na dugogodišnje robije – imaju pravo da lažu, i verujem da lažu. Ono što meni nikako ne ide u glavu je histerična reakcija gomile ljudi, što pokazuje nekakvo osećanje krivice za to. Postoji osećanje krivice pošto je očigledno postojala saradnja vlasti sa tom kriminalnom grupom“, ocenio je on.

Podsetio je na izjave bivšeg potpredsednika FK Partizan Vladimira Vuletića da je generalni sekretar Vlade Novak Nedić imao značajnu ulogu u usponu Belivukove kriminalne grupe.

Radovanović je ukazao i da saradnja vlasti sa huliganima nije novi fenomen u Srbiji, već da traje još od 1990. godine kada su te navijačke grupe formirane i odmah su, kako je rekao, imale veliki kriminalni karakter.

„I svaka vlast ih je nažalost koristila sve do sadašnje“, konstatovao je gost Novog dana.

Ocenio je i da unutar vladajuće Srpske napredne stranke postoje žestoki sukobi, i da je slučaj Belivuk posledica tih konflikta.

Radovanović je istovremeno izrazio strahovanje da će predstavnici vlasti i provladini mediji narednih dana krenuti u novu kampanju – građenje veze opozicije sa Belivukovom kriminalnom grupom kako bi time pokušali da steknu koji politički poen.

Pored Radovanovića, gost Novog dana bio je i urednik Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (KRIK) Stevan Dojčinović koji je odbacio je navode ministra policije Aleksandra Vulina da je taj istraživački portal pokušao da napravi sveca od osumnjičenog šefa kriminalne grupe Veljka Belivuka.

Dojčinović je podsetio da je KRIK pisao o Belivuku „od samog starta, kad su svi ostali ćutali, kad za vlast nije postojao, i kada nijedan od ovih tabloida nije smeo da pisne o njemu“.

Komentari

Vaš komentar