Radovanović: Balkan ušao u period u kojem će biti jakih zemljotresa

Vesti 12. jun 202209:20 3 komentara
zemljotres
Shutterstock

Seizmološkinja Slavica Radovanović izjavila je za RTS da je Balkan, sa dva velika zemljotresa - kod Petrinje i u Albaniji, ušao u period od desetak godina u kojem će biti jakih zemljotresa.

Povezane vesti

Lazarevac je pre nekoliko dana pogodio zemljotres magnitude tri jedinice po Rihteru. Samo četiri dana ranije treslo se na Mokroj Gori, a u proteklih šest meseci zabeleženi su manji zemljotresi u Mladenovcu, Aranđelovcu, oko Kopaonika, Čačku, Kruševcu…

Seizmolog Slavica Radovanović kaže za RTS da je u proteklih 10 godina na teritoriji Srbije ipak bilo malo, čak i slabih, zemljotresa.

„Veliki broj zemljotresa ispod magnitude dva je registrovan, ali nije bilo zemljotresa koje bi ljudi osetili, do tog jednog trenutka kada smo očigledno, zbog događaja u okruženju, ušli u proces lagane pripreme za velike zemljotrese koji će nastaviti da se događaju na Balkanu“, ističe Radovanovićeva.

Kaže da se zemljotresi dešavaju u ciklusima i da je Balkan, sa dva velika zemljotresa – kod Petrinje i u Albaniji, polako ušao u period od desetak godina u kojem će biti jakih zemljotresa.

„Ne znamo kada će se tačno dogoditi. Najjači zemljotresi se dešavaju na našem prostoru na između 80 i 100 godina, s tim što se ne dešavaju na istom mestu na kojem su se ranije dogodili nego se dešavaju u istoj zoni na različitom mestu“, objašnjava Radovanovićeva.

Kaže da su, što se tiče Balkana, zemljotresi u zoni Jadranskog mora mnogo jači nego u Srbiji, a da su u Rumuniji još jači.

„Naši zemljotresi u okviru Balkana su od tih jakih najslabiji, tu nismo prvaci. Ima onih koji imaju mnogo jače zemljotrese od nas“, naglašava Radovanovićeva.

Istakla je da je crvena zona u Srbiji centralni deo zemlje – od oko 40 kilometara južno od Beograda, pa sve do Kopaonika, s tim što ni u toj celoj zoni nije svugde jednaka seizmička opasnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare