Stručnjaci upozoravaju na rizike održavanja Evroprajda zbog majmunskih boginja

Vesti 15. avg 202213:07 > 15:0724 komentara
Izvor: N1/arhiva

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da bi država morala da obezbedi vakcine za sve pripadnike gej populacije, koji su najugroženiji epidemijom majmunskih boginja. Virusolog Milanko Šekler kazao je da bi kancelarija SZO u Srbiji trebalo da se izjasni o rizicima održavanja Evroprajda zbog širenja majmunskih boginja.

Radovanović je kazao i da bi ministar zdravlja Srbije, zbog širenja epidemije majmunskih boginja, trebalo da bude ozbiljno zabrinut zbog održavanja Evroprajda u Beogradu od 12. do 18. septembra.

Pročitajte još

Naglasio je da ministar zdravlja mora da bude svestan epidemiološkog rizika te manifestacije, jer se radi o potencijalnoj „epidemiološkoj bombi“ i da mora da razmišlja o preduzimanju hitnih protivepidemijskih mera.

„Veliki broj učesnika tog skupa doći će u Beograd da se provede i da promoviše tu populaciju, ali i da sretne nove partnere, tako da to može da bude epidemiološka bomba. Zato bi bilo veoma značajno da se vakcinalna zaštita organizuje pre Parade ponosa“, kazao je epidemiolog.

Po njegovim rečima i pripadnici gej populacije bi trebalo da pokažu više odgovornosti, kako bi se sprečilo širenje epidemije.

„Pripadnici gej populacije, koji su u ovom trenutku najugroženiji epidemijom majmunskih boginja, trebalo bi da izbegavaju intimne kontakte s nepoznatim muškarcima, odnosno nestalnim partnerima. Među prenosiocima zaraze nisu samo homoseksualci, već i biseksualci i samo je pitanje vremena kada će početi i žene da obolevaju“. rekao je on.

Radovanović je dodao da će se majmunske boginje širiti kao polna bolest i zato će zdravstveno prosvećivanje biti neophodno za celokupnu populaciju, a kako je dodao, država mora pod hitno da se uljkuči u rešavanje ovog zdravstvenog problema.

„Vakcinacija je najbitnija, ali kako od ove vlasti očekivati da obezbedi vakcine kada je na čelu poslaničke liste Srpske napredne stranke bila doktorka Danica Grujičić, koja je tvrdila da su zapadne vakcine protiv kovida-19 opasne. Narod je sluđen zbog kontradiktornih poruka vlasti o vakcinama“, ocenio je epidemiolog Zoran Radovanović.

Lezbijska i gej solidarna mreža saopštila je u nedelju da od države traži hitne mere u cilju suzbijanja epidemije majmunskih boginja u Srbiji, „koja skoro isključivo pogađa gej muškarce“.

U saopštenju se navodi da, po saznanjima ove mreže, „trenutno postoji više od 20 gej muškaraca u Srbiji koji su zaraženi majmunskim boginjama, što predstavlja alarmantan podatak i sliku veoma ozbiljne epidemiološke situacije“.

„Država, koliko nam je poznato, ne radi ništa da zaustavi ovu epidemiju. Pre svega, ne preuzimaju se nikakvi koraci da se obezbede vakcine za majmunske boginje koje bi bile ponuđene našoj rizičnoj grupi“, navedeno je u saopštenju.

Šekler: SZO da se izjasni o rizicima održavanja Europrajda

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler rekao je da bi SZO u Srbiji trebalo da iznese stav o rizicima održavanja Evroprajda u Beogradu zbog majmunskih boginja, bolesti koja se dominantno širi seksualnim putem među muškarcima. On je istakao da opasnost od širenja bolesti postoji i preko hotelskih čaršafa i posteljina.

Šekler je povodom predstojećeg Evroprajda, koji treba da se održi u Beogradu, pozvao direktora Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji da iznese stav o rizicima održavanja takvog skupa, tj. o uslovima pod kojima bi on trebalo da se održi.

„Ta bolest može da se prenese i preko kreveta, čaršava, ćebića i posteljine, što znači da se stvara određeni rizik i za osoblje koje bude radilo po hotelima“, rekao je Šekler.

Kao dodatni rizik naveo je to da su hotelski vešeraji smešteni u podrumske prostorije.

„Šta ako čitave nedelje, desetinu dana, neko bude menjao tu posteljinu i spuštao u taj vešeraj i šta ako se tamo zaraze domaći pacovi“, upitao je Šekler.

Upitao je i „da li je normalno“ na ovaj način organizovati veliki broj ljudi i stvoriti rizik po njih.“Ja ne bih voleo da Beograd ostane zapamćen kao grad koji je napravio eskalaciju slučajeva majmunskih boginja i čitavu eksploziju u Evropi“, kaže Šekler.

Ističe da je on stručan samo za virusološko-epidemiološki aspekt, te da bi o ovome trebalo da se izjasni Kancelarija SZO u Srbiji.

Podseća i da je predsednik SZO Tedros Gebrejesus nedavno poručio da treba smanjiti broj kontakata, odnosno izloženost i na taj način smanjiti širenje bolesti.

Komentari

Vaš komentar