Radonjić: Vladi sam „politički nepodoban“ za Savet za borbu protiv korupcije

Vesti 01. apr 202114:23 > 15:43 6 komentara
N1

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Ognjen Radonjić izjavio je danas da obrazloženje iz kabineta predsednice Vlade Srbije, kojim se odbija njegovo članstvo u Savetu za borbu protiv korupcije, predstavlja potvrdu da je „politički nepodoban“.

„Apsolutno se radi o ’moralno-političkoj nepodobnosti’“, rekao je za N1 Radonjić, čija je nominacija za člana Saveta odbijena zajedno sa kandidaturom profesora Vladimira Obradovića i finansijskog stručnjaka Milovana Protića.

Povezane vesti:

On je naglasio da obrazloženje šefa kabineta Ane Brnabić, u kom se za njega i još dvojicu kandidata navodi da neosnovano kritikuju Vladu Srbije, krši Ustav i Zakon o zabrani diskriminacije.

Dodaje da se žalio Poverenici za zaštitu ravnopravnosti jer smatra da je diskriminisan zbog političkih stavova i nastupa u javnosti.

Nakon što je Savet za borbu protiv korupcije predložio pet kandidata za nove članove, tri su odbijena uz obrazloženje da su se otvoreno bavili političkim aktivnostima i da su kroz svoje istupe subjektivno, neutemeljeno i neosnovano kritikovali Vladu, te da ne mogu svojom objektivnošću doprineti radu Saveta.

Radonjić kaže da je obrazloženjem prekršena procedura koja nalaže da Savet predloži kandidate za članove, pa da se o njima izjasni Vlada Srbije na sednici.

„Mi smo mogli da idemo direktno na vladu i da nas ne imenuju bez bilo kakvog obrazloženja, a ovde su se oglasili obrazloženjem koje je protivustavno“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u tom objašnjenju okarakterisan je kao „ostrašćen“ zato što ima nepristrasno mišljenje.

„Nije smisao da u Savetu sedi neko ko je podoban… Ne znam kakve ljude (vlada) traži, ali mislim da im je u interesu da Savet drži u krnjem stanju, da se tu ništa ne dešava“, kazao je.

Dodao je i da je razočaran što sam Savet nije reagovao na ovaj potez kabineta predsednice Vlade.

Sporne izmene zakona – ugrožena autonomija univerziteta

Profesor Radonjić je kazao da će, ukoliko budu usvojene predložene izmene Zakona o visokom obrazovanju, doći do „flagrantnog kršenja Ustava“ i narušavanja autonomije univerziteta.

Izmene predviđaju da oni koji žele da studiraju i predaju na Teološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu moraju da imaju blagoslov Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Radonjić ističe da Ustav propisuje da su crkva i verske zajednice odvojene od države, dok član 72. Ustava, važeći zakon i Statut UB garantuju autonomiju univerziteta.

„To znači da smo nezavisni po pitanju interne organizacije – upravljanja univerzitetom, upisa studenata, konkurisanja za posao“, rekao je on.

Ako bi se blagoslov formalizovao, morao bi da se menja Statut univerziteta, što on smatra da bi Univerzitet trebalo da odbije.

„To uvek tako počinje – zašto ne bi mogli da zamislite scenario da sutra Vlada isto tako daje saglasnost za upis studenata, za zapošljavanje i otpuštanje nastavnika i saradnika na UB“, rekao je.

Kada jednom uvedete vanuniverzitetsko telo u odlučivanje na univerzitetu, to otvara prostor za dalje delovanje, dodao je on.

„Ja lično nikad ne bih pristao da tako nešto uđe u Statut“, kazao je profesor Radonjić.

Gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare