UNS bira predsednika – žustra rasprava uoči glasanja, nastavak u nedelju

Vesti 29. maj 202115:27 > 23:42 27 komentara

Izborna skupština Udruženja novinara Srbije, na kojoj bi, između ostalog, trebalo da bude izabran predsednik tog udruženja, počela je u subotu u podne. Tek oko 21 čas podeljeni su glasački listići, a po završetku glasanja biće prekinut njen rad i ona će biti nastavljena u nedelju u 12 časova. Na glasačkom listiću je i ime Živojina Rakočevića, iako je njegovu kandidaturu sredinom maja odbila Kandidaciona komisija tog udruženja.

Povezane vesti

Do današnje izborne skupštine, jedini kandidat za predsednika bio je aktuelni prvi čovek UNS Vladimir Radomirović, i upravo je Radomirović predložio, a skupština usvojila predlog da i direktor Doma kulture u Gračanici Rakočević bude kandidat.

Radomirovićevo obrazloženje bilo je da želi da Udruženje bude jedinstveno, a da će pitanje usklađivanja Statuta UNS i Kodeksa novinara „doći na dnevni red“.

Rakočević je članovima Skupštine UNS rekao da se stidi toga što se dešava na Skupštini, a Radomirovića je optužio da ga je uoči početka zasedanja opsovao.

Sednica Skupštine je od samog početka protekla prošla uz brojne tenzije, počevši od usvajanja Dnevnog reda i nesuglasica oko načina na koji bi trebalo da bude usvojen. Najveći broj kritika je bio na račun kandidacione komisije i prigovore koji su joj podneti na kandidaturu Živojina Rakočevića, kao i na kandidaturu aktuelnog predsednika UNS Vladimira Radomirovića.

Kako je javlila reporterka N1, do sukoba je došlo posle glasanja o predlogu člana Uprave UNS-a, Slobodana Radičevića, da se poništi lista predloženih kandidata Uprave Udruženja za naredni mandat.

Predsedavajući Izborne skupštine, Zoran Stanojević, potom je pozvao članove koji su otišli na ručak, da se vrate i izjasne da li su protiv predloga Radičevića.

Zbog toga se nekoliko nezadovoljnih članova Uprave verbalno sukobilo sa studentima koji su brojali glasove, medjusobno su se gurali i obezbedjenja hotela je moralo da reaguje i razdvoji ih.

Podsetimo, skupština UNS bira članove Uprave UNS, Nadzornog odbora, Suda časti i predsednika UNS-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare