Radomirović: Mediji da budu na strani žrtava silovanja, ohrabre druge da prijave

Vesti 19. jan. 202112:431 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović je istakao da je važno da mediji budu na strani žrtava silovanja i da doprinose raspravi na tu temu.

„Važno je da mediji budu na strani žrtve, da pokreću rasprave i da time ohrabre i druge žrtve da prijave slučajeve silovanja, kako bi se žrtve osećale bezbedno da iznesu istinu i kako bi pomogle budućim generacijama“, rekao je Radomirović.

Glumica Milena Radulović i još nekoliko devojaka, od kojih su neke maloletne, prijavile su vlasnika škole glume Miroslava Aleksića za silovanje i seksualno uznemiravanje, nakon čega je on uhapšen.

Povezane vesti:

Radomirović je istakao i značaj poštovanja pretpostavke nevinosti, odnosno obaveze medija da,;dok sud ne donese presudu, napominju da je neka osoba samo osumnjičena.

Predsednik UNS-a je ocenio da je loše to što je jedan tabloid na naslovnoj strani izneo detalje seksualnog zlostavljanja i upozorio da se time žrtve ponižavaju.

Istakao je da žrtve mogu Savetu za štampu uložiti žalbu zbog kršenja Kodeksa novinara ukoliko ocene da pisanje medija nije prikladno.

„Ova tema je trenutno popularna, a i radi se o poznatim ličnostima, zato se mora voditi računa o načinu izveštavanja“, kazao je Radomirović.

Komentari

Vaš komentar