Radojković: Ukinuti „bezubi“ REM i osnovati novo nezavisno regulatorno telo

Vesti 25. feb 202108:07 5 komentara
N1

Profesor FPN Miroljub Radojković izjavio je da je za Srbiju najbolje rešenje da se "regulatorno telo REM i pravni akti na osnovu kojih ono radi - ukinu, da se zajedno sa RATEL-om osnuje novo nezavisno regulatorno telo u čiju nadležnost bi spadala sva prava ne samo po ugledu na britanski Ofkom, nezavisno regulatorno telo koje se često navodi kao primer dobre prakse, nego i ona nova data regulatorima u vanevropskim zemljama".

„Dakle, svrha izmene zakona i osnivačkih akata treba da bude osnivanje novog nezavisnog regulatornog tela čija uloga se ne bi više svodila na prebrojavanje sekundi posvećenih vlasti i opoziciji na javnom servisu i koje više ne bi bilo ‘bezubi pas čuvar demokratije’, jer donosi samo preporuke i neprimenljive sankcije“, rekao je Radojković za novi broj nedeljnika Vreme.

POVEZANE VESTI:

Prema njegovim rečima, „novo, nezavisno regulatorno telo mora da nadzire i usmerava sve veći broj činilaca u medijskom sistemu, i da obnavljanjem registracije i izdavanja licenci predoči javnosti ko su vlasnici učesnika na medijskom tržištu“.

Takodje, „novo regulatorno telo moralo bi da sankcioniše kopiranje i emitovanje audiovizuelnih sadržaja bez dozvole i kompenzacije za novinare i medije koji su ih proizveli“.

„Ovo je obaveza u skladu sa Direktivom EU o kopirajtu (2019) koju nacionalna zakonodavstva moraju da implementiraju počev od juna ove godine“, naveo je Radojković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare