Radojičić: Početak radova na Memorijalnom centru Staro sajmište 2022. godine

Vesti 28. jun 202110:32 1 komentar
Zoran Radojičić
Tanjug/Jadranka Ilić

Zakon o izgradnji Memorijalnog centra "Staro sajmište" usvojen je u januaru ove godine, a gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da očekuje da radovi na njegovom uredjenju započnu početkom sledeće godine.

„U ovom trenutku se radi projektna dokumentacija i projekat koji bi trebalo da budu gotovi do kraja ove godine. Faktički, na osnovu toga očekujemo početak radova početkom sledeće godine. Centralna kula će se prvo rekonstruisati, do početka radova očekujemo da ćemo razrešiti imovinske probleme koji su u ovom trenutku ključni“, rekao je Radojičić za RTS.

Trenutno stanje, kako je objasnio gradonačelnik, je izuzetno loše, a najnebezbednija je kula u kojoj ima i stanara, čije iseljenje je započeto još 2015. godine.

„Kula je u izuzetno lošem stanju, čak je i nebezbedna i kada pričamo o tom rešavanju imovinskih odnosa, jedna od važnih komponenti je u stvari i bezbednost ljudi koji su se tamo iz raznoraznih razloga uselili. Ali od svega toga, od projekta, od stanja objekta zavise troškovi. Tako da ne licitiramo, kada sve bude završeno, onda ćemo jasno znati“, izjavio je Radojičić.

On je dodao da će taj memorijalni centar negovati sećanje na dane kada se na tom mestu nalazio logor u Drugom svetskom ratu.

„Sam memorijalni centar će imati istraživački deo, imaće i deo za čuvanje dokumentacije, prezentaciju, razne manifestacije će organizovati. Kroz sve to će se čuvati i negovati to sećanje koje je izuzetno važno“, ocenio je Radojičić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare