Radojičić o nesreći na Čukarici: Beograd i Surdulica će pomoći porodicama

Vesti 22. mar 202115:31 2 komentara
Zoran Radojičić, Aleksandra Popović
Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić razgovarao je u Starom dvoru sa predsednicom opštine Surdulica Aleksandrom Popović o nedavnoj nesreći u neformalnom naselju u opštini Čukarica. Cilj razgovora bilo je iznalaženje zakonskog rešenja da se porodicama pomogne i ublaže posledice tragedije, piše Beoinfo.

„Ovakve nesreće predstavljaju zajednički problem i zadatak, i nisu pitanje jednog grada ili opštine već čitavog društva. Složili smo se da je prva stvar koju ćemo da uradimo dodela jednokratne materijalne pomoći, uz praćenje stanja dece koja su u bolnici, kako bi se nadalje pomoglo porodicama“, naveo je gradonačelnik Radojičić, navodi Beoinfo.

Gradonačelnik je precizirao da od četiri porodice čija su deca stradala tri imaju prebivalište u Surdulici, a jedna je ranije imala prebivalište u ovoj opštini, a sada je u Beogradu. Zahvalio je predsednici opštine što je došla u Beograd kako bi razgovarali o zajedničkom modusu pomoći.

Aleksandra Popović je rekla da će Grad Beograd i Opština Surdulica porodicama ove dece pružiti svaku vrstu pomoći.

Povezane vesti

„Pružićemo materijalnu, pravnu i porodičnu podršku, te sve ono što je neophodno za njihov što brži oporavak i vraćanje u normalne životne tokove“, rekla je Popović.

Gradonačelnik je podsetio da su povređena deca starosti od šest do 15 godina. Uz sav napor lekara, jedno od sedmoro dece je nažalost preminulo i to od posledica izuzetno teških opekotina.

„Grad Beograd je odmah pokrenuo proceduru kako bi Gradski centar za socijalni rad porodicama povređene dece isplatio jednokratnu pomoć u skladu sa Odlukom Grada Beograda o pravima i uslugama socijalne zaštite. Razgovarali smo o tome kako da najefikasnije iskoristimo sve mehanizme za pomoć porodicama u skladu sa zakonom. Građani Beograda, kao i građani Surdulice, građani su države Srbije. Zato su veoma važne inicijative za promptnim reagovanjem i uvezivanjem mehanizama koje imaju Gradski centar za socijalni rad Beograda i Gradski centar za socijalni rad bilo gde u Srbiji, u ovom slučaju u Surdulici. Pokrenućemo sve raspoložive mehanizme koje nadležni organi imaju kako bi se u što većoj meri pomoglo ovim porodicama“, dodao je gradonačelnik.

Izrazio je zadovoljstvo jer je predsednica opštine Surdulica ažurno reagovala i pokazala da svi zajedno delimo viziju o odgovornoj socijalnoj politici kojom ćemo dati maksimum u pružanju pomoći našim građanima.

„Sa pozicije gradonačelnika imam obavezu prema Beograđanima kada su u pitanju kvalitet života i odgovorna socijalna politika. Ali isto tako vidim koliko je značajno da Grad Beograd sa pozicije prestonice pokreće inicijative prema drugim gradovima Srbije, u ovakvim i sličnim situacijama, kako bi bili mobilisani svi resursi i kapaciteti koje imamo, a sve na dobrobit naših građana na teritoriji Republike Srbije“, zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Kako prenosi Beoinfo, sastanku su prisustvovali i sekretarka Sekretarijata za socijalnu zaštitu Beograda Nataša Stanisavljević, sekretarka Sekretarijata za imovinske i pravne poslove Tatjana Parpura, direktorka Centra za socijalni rad Surdulica Ružica Vukašinović i rukovodilac Gradskog centra za socijalni rad Čukarica Sonja Ćosić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare