Radojičić: Ne znam koliko košta spomenik Stefanu Nemanji

Vesti 07. jan. 202109:55 > 12:57125 komentara
Podeli:

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da on ne zna koliko tačno košta spomenik Stefanu Nemanji, ali da će građani to "na vreme saznati, kao što je Vlada i obećala, i da neće biti "velikih problema oko toga".

„Suština i akcenat je na tome da će jedan takav velelepni spomenik biti na tom mestu. Ne znamo koliko je koštao spomenik Knezu Mihailu, ne znamo koliko je koštao u ovom trenutku i ne razmišljamo o tome koliko je koštao spomenik Pobedniku, ne možemo da procenimo koliko vredi Meštrovićevo delo“, rekao je Radojičić za Radio televiziju Srbije.

Povezane vesti

Kako je Radojičić rekao, „naravno da treba voditi računa o finansijama“, a važno je i „imati stabilan budžet i racionalno se ponašati“.

„Nemam neku sumnju da će biti velika disproporcija izmedju značaja tog dela i vrednosti koliko je plaćeno“, rekao je Radojičić.

On je istakao da je bilo je krajnje vreme da Beograd i Srbija dobiju taj spomenik, jer to znači da se misli o svojim precima i da se poštuje identitet.

Otkrivanje spomenika kod nekadažnje Glavne železničke stanice najavljeno je za 27. januara ove godine, a zvaničnici još nisu saopštili kolika je njegova cena, već će to, prema najavama, biti dostupno tek 2023. godine.

BIRODI: Gradonačelnik da pokaže ugovor o spomeniku

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je gradonačelnika Radojičića, koji je naredbodavac izvršenja budžeta Grada, da pokaže ugovor o izradi spomenika Stefanu Nemanji „umesto davanja spin izjava o njegovoj umetničkoj vrednosti“.

„Najmanje što današnji javni funkcioneri duguju osnivaču srpske države je da se sistemski bore za očuvanje države, a to znači pre svega da se borbe protiv korupcije“, saopštio je BIRODI, povodom izjave Radojičića da ne zna cenu spomenika.

Kako je BIRODI istakao, njegova izjava je „na tragu politike koju Grad Beograd sprovodi, a koja se ogleda u činjenici da već tri i po godine Grad Beograd uporno izbegava da ispoštuje meru 2.2.10.31. iz Akcionog plana za Poglavlje, a koja podrazumeva izradu lokalnog plana i nezavisnog tela za borbu protiv korupcije“.

„Ovakvim postupanjem Grad Beograd, kao najveći grad u Srbiji, negativno utiče i na stanje borbe korupcije u Srbiji, ali i sprečava put Srbije ka Evropskoj uniji, koja ove godine nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima o članstvu sa Evropskom unijom“, istakao je BIRODI.

Komentari

Vaš komentar