Radnik javno upozorio da u niškoj Juri ne radi klima, dobio opomenu pred otkaz

Vesti 19. jul 202214:54 17 komentara

Predsednik sindikata Sloga u niškoj fabrici Jura, Dalibor Nikolić, dobio je upozorenje pred otkaz jer je, kako se navodi u obaveštenju koje je od poslodavca dobio na kućnu adresu, prekršio radnu disciplinu tako što je u medijima iznosio "netačne informacije" o poslodavcu, govoreći između ostalog da klima uređaji u vreme tropskih vrućina ne funkcionišu adekvatno i da su u hali radnici merili preko 30 stepeni.

Na konkretno pitanje N1 o razlozima zbog kojih je Nikolić dobio upozorenje, Jura nije odgovorila, ali jeste na drugi deo upita, odnosno na pitanje da li su problemi na klima uređajima otklonjeni.

POVEZANE VESTI:

Menadžment južnokorejske korporacije, koja u Srbiji radi potpomognuta državnim subvencijama za strane investitore, saopštava da su se „u prethodnih nedelju i po dana desili određeni kvarovi na delovima klima uređaja, koji se javljaju upravo zbog neprekidnog rada uređaja“, te da su klime aktivne od aprila, ali da je temperatura u hali uvek bila 10 stepeni niža od spoljašnje.

„Od kada su aprila 2022. pušteni u rad – rade neprekidno, bez gašenja, jer fabrika radi u tri smene. Svake godine se klima uređaji servisiraju. Takođe, dva puta godišnje se vrši ispitivanje uslova radne okoline od strane ovlašćene agencije, i za letnji i za zimski period, za šta posedujemo stručni nalaz, koji je proverila i inspekcija rada – koja je bila u vanrednoj kontroli ovih dana“, navodi se u saopštenju Jure.

O kvarovima koji su se dogodili navode i to da je odmah obavešten servis i u skladu sa njihovim rasporedom, „a u najkraćem roku su kvarovi otklonjeni, tako da je sada sve u redu sa klima uređajima“.

„Takođe, redovno se vrši provetravanje prostorija proizvodne hale, najčešće u večernjim časovima, kada je spoljna temperature najniža“, kažu iz kompanije i posebno naglašavaju na kraju da je „unutrašnja temperatura bila niža za više od 10 stepeni u odnosu na spoljnu temperaturu“.

Mnogi radnici su za N1 potvrđivali da je prostor pregrejan, ali je Nikolić jedini o tome govorio javno.

Nikolić je, podsetimo, samo jedan od zaposlenih u niškoj Juri koji je za N1 tvrdio da je radni prostor pregrejan, da je hitna pomoć u jednom od najtoplijih dana intervenisala osam puta i da su u fabrici merili i više od 32 stepena. Jedini je koji je o tome govorio javno.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare