Rudari Crnca i Belog Brda: Plate regulisane, obećano ispunjenje i drugih zahteva

Vesti 05. jul 202211:19 > 16:14 1 komentar
Čitalac N1

Na višečasovnom sastanku sa generalnim direktorom RMHK "Trepča" u Leposaviću, radnici rudnika Crnac i Belo Brdo, koji su juče započeli protest i štrajk, uspeli su da postignu dogovor. Kako su potvrdili za KoSSev, prethodno umanjene plate su im regularno vraćene, godišnji odmori duplirani, a tvrde i da su dobili garancije da će im ostali zahtevi biti ispunjeni.

Oko 200 radnika se okupilo ispred prostorija flotacije u Leposaviću, a njihovi predstavnici, njih dvadesetak, pregovarali su sa rukovodstvom Trepče. Sastanku je prisustvovao i generalni direktor Trepče Jovan Dimkić, naveli su za N1 rudari koji su se javili našoj redakciji. Prema rečima jednog od okupljenih, snimanje i slikanje protesta bilo je zabranjeno.

„Nakon što smo se i danas okupili kod flotacije, direktor je došao iz Zvečana i primio nas na sastanak. Uspeli smo da se usaglasimo oko dosta tačaka i mi nastavljamo sa radom. Druga smena je već na poslu“, potvrdio je za KoSSev jedan od radnika i učesnik protesta.

Prethodno umanjene plate, kako je kazao, vraćene su im već danas, a direktor Trepče im je preneo da će im uskoro dati i dokument kao garanciju da će im radni staž i penziono osiguranje uskoro biti uplaćeni.

„Takođe, plate nam je u regularnom iznosu odmah danas vratio. Ono što nam je bilo skinuto nam je već uplaćeno i dobili smo obećanje da se one više neće smanjivati, već samo rasti“, kaže radnik.

Dodaje i da su dobili više dana godišnjeg odmora. S obzirom na to da im je deo zahteva, kako su potvrdili rudari, već ispunjen, oni su obustavili proteste i štrajk.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare