Radnica iz Čačka: Dobila sam otkaz u fabrici tokom bolovanja zbog koronavirusa

Vesti 09. feb 202214:26 9 komentara
Shutterstock/ Ilustracija

Ivana Zarić iz Čačka izjavila je da je, dok je bila na bolovanju zbog koronavirusa dobila otkaz u fabrici "Forverk", koja se nalazi u čačanskom mestu Preljina.

Zarić, koja je u toj fabrici dve i po godine radila kao operater u proizvodnji, rekla je novinarima da joj je otkaz stigao na kućnu adresu u toku bolovanja i da je iz otkaza saznala da je proglašena tehnološkim viškom.

„Kada sam imala kovid loše sam se osećala. Bolovanje sam otvorila 15. novembra, a 17. novembra mi je dat otkaz koji je na kućnu adresu stigao 29. novembra“, rekla je ona na konferenciji za novinare Gradskog odbora Narodne stranke u Čačku.

Dodala je da je ubrzo posle njenog otkaza otvoren konkurs za novo zapošljavanje u „Forverku“.

„Međutim, sada se zapošljava preko agencije koju vodi supruga jednog od rukovodilaca fabrike. Smatram da mi je učinjena nepravda, jer ne znam osnov zašto sam dobila otkaz“, rekla je Zarić.

Ona je istakla da je bila jedna od prvih radnica koje su se zaposlile u čačanskom ogranku nemačke fabrike „Forverk“ i da je išla na obuku u Nemačku.

„Kada je trebalo da se ide na obuku u Nemačku, tada sam bila dobar kandidat, žrtvovala sam sebe, nisam bila uz dete kada je odrastalo“, rekla je Zarić, majka dvoje male dece.

Potpredsednica Gradskog odbora Narodne stranke Violeta Marković rekla je da je, prema saznanjima te stranke, više desetina radnika dobilo otkaz u „Forverku“ tokom oktobra i novembra prošle godine.

O tome su tada pisali i lokalni mediji u Čačku, a fabrika se tim povodom nije oglašavala.

Nemačka kompanija „Forverk“, koja proizvodi delove za auto-industriju, počela je sa radom u Preljini kod Čačka u junu 2020.

Kompanija je u čačansku fabriku uložila oko 60 miliona evra.

Gradska vlast u Čačku ustupila joj je besplatno na korišćenje 14 hektara zemljišta nekadašnjeg čačanskog hipodroma, čija je vrednost tada bila, po oceni opozicionih stranka 3,4 miliona evra.

Grad Čačak je investirao i izgradnju komunalne infrastrukture na lokaciji fabrike.

Besplatno ustupanje zemljišta nemačkoj kompaniji izazvalo je oštre reakcije opozicionih stranka u tom gradu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare