Radna grupa o pretnjama Danasu: Identitet počinioca prikriven iz Srbije

Vesti 25. nov 202215:54 2 komentara
N1

Dosadašnje informacije ukazuju na to da je prikrivanje identiteta pošiljaoca pretnji dnevnom listu Danas učinjeno iz Srbije, saopštila je Radna grupa za bezbednost novinara.

Pročitajte još:

„Najveću teškoću za istragu predstavlja pristup detaljnim podacima provajdera Proton, koji služi za kriptovanje poruka, kako bi se sakrio identitet pošiljalaca i samog sadržaja, a koji radi legalno po zakonima Švajcarske“, navodi se u saopštenju Radne grupe.

Ovo telo, koje čine predstavnici svih novinarskih udruženja i asocijacija, Republičkog javnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova, uz posmatračku ulogu predstavnika OEBS-a, na vanrednoj sednici razmatralo je izveštaje nadležnih organa u slučajevima pretnje redakciji dnevnog lista Danas, pojedinim zaposlenim u ovom listu, kao i nekolicini drugih novinara, kaže se u saopštenju.

Kako je u pitanju otvorena istraga, detalji nisu za javnu komunikaciju, ali je novinarski deo Radne grupe imao priliku da sazna sve detalje o aktivnostima policije i tužilaštva, dodaje se.

U dosadašnjoj komunikaciji zasnovanoj na međunarodnoj pravnoj pomoći dobijeni su ograničeni podaci kako bi se otkrio pošiljalac pretnje koja je privukla i nacionalnu i globalnu pažnju, kao pretnja koja može imati i elemente terorističke pretnje, i zatraženi su dodatni podaci preko nadležnih organa.

U isto vreme, radi se procena bezbednosti za pomenute novinare, vodeće ljude redakcije dnevnog lista Danas i za samu redakciju, a dok ne budu poznati rezultati procene bezbednosti MUP će obezbeđivati prostor u kojem se nalazi redakcija.

Druga tema bila je takođe otvoreni slučaj pretnje novinaru Dragojlu Blagojeviću. I u ovom slučaju potrebna je saradnja na međunarodnom nivou i ona je u toku, kažu iz Radne grupe.

Ovi i ostali slučajevi nasilja nad novinarima, pretnje i drugi slučajevi prijavljeni tužilaštvu i MUP-u, ili kroz novinarska udruženja, biće praćeni kroz dnevnu komunikaciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare