Radivojević: Zakon o amnestiji bi smanjio širenje zaraze u zatvorima

Vesti 08. jan 202117:41 > 19:40 19 komentara

Sanja Radivojević iz Beogradskog centra za ljudska prava izjavila je u Danu uživo da je broj zatvorenika koji su zaraženi koronavirusom veliki, da ne postoje tačne brojke, kao i da bi širenje zaraze moglo da se izbegne donošenjem Zakona o amnestiji, kojim bi se na slobodu pustili zatvorenici kojima je ostalo manje od tri meseca kazne. Ona odbacuje optužbe da bi se usvajanjem tog predloga omogućio izlazak na slobodu mnogim kriminalcima, i precizira da se radi o zatvorenicima koji su pri kraju izdržavanja zatvorske kazne.

Kako je navela, Beogradskom centru za ljudska prava svakodnevno se obraćaju ljudi koji se nalaze u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija i članovi njihovih porodica koji navode da je zbog prenaseljenosti u zavodima nemoguće efikasno sprovoditi mere za suzbijanje širenja bolesti COVID-19. Ističe i da postoji realna opasnost od nekontrolisanog širenja koronavirusa u ovim ustanovama.

Povezane vesti

„Postoje paviljoni unutar većih zavoda u kojima se smeštaju lica lišena slobode, međutim, oni danima osećaju simptome koji mogu ukazivati da imaju koronavirus, ali se nalaze u redovnom smeštaju. To podrazumeva prenaseljene spavaonice i zajedničke prostorije koje nije moguće često provetravati i tek kada dobiju potvrdu idu u izolaciju i u te paviljone koji su za to predviđeni. U međuremenu su mogli da zaraze sva lica sa kojima borave kao mi zaposlene u Zavodu“, navodi ona.

Radivojević dodaje da inficiranim zatvorenicima temperaturu mere i dostavljaju terapiju lica koja su zaposlena u zatvorima, kao i da se njima ne radi rentgen pluća, već da se to radi tek kada im se stanje pogorša.

„Važno je da se ima u vidu da se radi o licima koja se nalaze u poluotvorenim odeljenjima, to su lica kojima je do isteka kazne ostalo par meseci, i u redovnim okolnostima imaju pravo na slobodne vikende. Plaše da ne znaju da su zaraženi, kao i da će uskoro otići kod svojih porodica i da će i njih da zaraze“, ukazuje Radivojević.

Ocenjuje da nedostatak adekvatne zaštite u zatvorima u Srbiji traje dugo, kao i da je to jedan veliki problem.  Zbog svega toga je i upućena inicijativa svim nadležnim organima za donošenjem Zakona o amnestiji.

„Naš je predlog da se na slobodu puste sva ona lica kojima je ostalo manje od tri meseca kazne. S obzirom na brojnost i na strukturu, u velikoj meri je moguće rasteretiti zatvorske kapacitete i izvršiti preraspodelu“, smatra ona.

Prema njenim rečima, nakon inicijative koja je predata nadležnim organima, oglasila se i Uprava za izvršenje zatvorskih sankcija, koja je saopštila da ima 53 obolela zatvorenika i da će razmotriti inicijativu.

„Deset dana nakon toga smo dobili informaciju da je broj zaraženih višestruko povećan, odnosno da je 170 lica zaraženo“, kaže ona.

Radivojević navodi da je širenje zaraze moglo da se izbegne, kao i da se na to ukazivalo. Međutim, odgovora od nadležnih institucija nije bilo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare