Radio KiM: EU i UNDP finansiraju obnovu kuće nacističkog kolaboranta u Mitrovici

Vesti 04. feb 202219:18 0 komentara
AgronBeqiriPh/Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarija Evropske unije na Kosovu ove nedelje započeli su "restauratorske radove na jednom od najistaknutijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Mitrovici, kući Džafera Deve", istaknutog nacističkog kolaboranta odlikovanog od strane Hitlera, javlja Radio KiM.

#related-news_0

Projekat koji sprovodi UNDP „Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije“ nastoji da ovu kuću sagrađenu 1930. pretvori u Regionalni centar za kulturno nasleđe u Mitrovici u kom će, između ostalog, moći da se organizuju kulturne aktivnosti, piše Radio KiM.

Međutim, kako navodi ovaj medij, zdanje austrijskih arhitekata i budući kulturni centar zapravo je kuća istaknutog kvislinškog gradonačelnika Kosovske Mitrovice i ministra unutrašnjih poslova Albanije za vreme nemačke okupacije.

„U obelodanjenoj arhivi američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) naslovljenoj „Nazi War Crime Disclosure Act“ navodi se da je Deva u Beogradu, u leto 1943. dobio instrukcije Nemačke vrhovne komande za Balkan da oformi vladu koja će voditi računa da ciljevi Nemačke ne budu ometeni, a već oktobra iste godine postao je ministar unutrašnjih poslova u Tirani. Isti izvori navode i da ga je Hitler odlikovao 1944. godine ali ga i označavaju kao jednog od nalogodavaca ubistva preko 80 građana Tirane zbog sumnje da su antifašisti. Deva je takođe poznat i po aktivnoj ulozi u regrutovanju boraca u ozloglašenu SS divizuju ‘Skenderbeg'“, piše Radio KiM.

U zajedničkom saopštenju Evropske unije na Kosovu/EUSR, UNDP-a i Ministarstva kulture, omladine i sporta (MKOS) Kosova dostavljenom medijima povodom početka restauratorskih radova, navodi se da „EU i UNDP sa zabrinutošću uzimaju u obzir kontroverzu koja povezuje prošlost zgrade i trenutno rade na alternativama za dobrobit lokalne zajednice i dijaloga među zajednicama“.

„Kada bude obnovljena i funkcionalizovana, kuća će imati dvostruku namenu: prizemlje će obezbediti prostor za kulturne i društvene događaje, dok će na prvom i drugom spratu biti smešten Regionalni centar za kulturno nasleđe. Kulturni centar, kada bude potpuno renoviran i funkcionalan, služiće kao centar za okupljanje lokalnih zajednica, istraživanje ideja, promovisanje interkulturalizma, tolerancije i povezanosti. Pored vrednosti koje će doneti lokalnim zajednicama, kuća ima izuzetne vrednosti za kulturu, arhitekturu regiona i društvo uopšte“, zaključuje se u saopštenju, piše Radio KiM.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!