Više neće biti blokade Novog Sada, poljoprivrednici u četvrtak kod Ane Brnabić

Poljoprivrednici koji su danas blokirali centar Novog Sada saopštili su, nakon sastanka u Pokrajinskoj vladi, da će se sutra u Beogradu sastati sa premijerkom Anom Brnabić i da danas više neće biti blokade saobraćaja. Sa predsednicom Vlade u tehničkom mandatu sastaće se predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije i udruženja Stig, javlja reporterka N1. Poljoprivrednici su saopštili da će ostati i prenoćiti u Novom Sadu, odakle će se sutra uputiti na sastanak u Beobgradu. Poljoprivrednici zahtevaju da otkupna cena suncokreta po toni bude najmanje 700 evra sa PDV-om, da cena goriva bude 159 dinara za 60 litara, po hektaru, kao i da premija za mleko bude 15 dinara. Zatražili su i da se ne sankcionišu poljoprivrednici kojima je policija, tokom protesta u utorak, pisala kazne.

Predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije saopštili su novinarima da će sastanak sa premijerkom Brnabić biti održan sutra u 9h u Beogradu.

Iako, kako su rekli, prvobitno nisu želeli da idu u Beograd, već su zahtevali da premijerka dođe u Novi Sad, posle nekoliko sati većanja su odlučili da sutra ipak krenu put glavnog grada.

Tako su se, kako su naveli, dogovorili sa poljoprivrednicima iz udruženja Stig, koji su dogovor o sastanku sa Anom Brnabić postigli još juče.

Podsetimo, poljoprivrednici su centar Novog Sada blokirali danas od 8h do 14 sati. Oni su prenoćili u Novom Sadu, a pridružili su im se i poljoprivrednici udruženja Stig iz Požarevca, Rače Kragujevačke i Nove Pazove kako bi im pružili podršku.

Kao gest dobre volje, zbog toga što se pojavio šef kabineta ministra poljoprivrede Marko Šaranovac, poljoprivrednici su ulicu odblokirali u špicu.

Šaranovac je poljoprivrednicima rekao da Vlada sprema uredbu kojom se ukida zabrana izvoza svih primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Poljoprivrednicima je, kako je za N1 rekao Mileta Slankamenac, ključno pitanje nafte. „Tražimo 100 litara po hektaru oslobođenog akciza, ili 80 posto od akciza plus PDV. Pristali bi na 150 dinara maksimalnu cenu po litru“, kaže.

Na taj zahtev im je Šaranovac odgovorio da to mora da proveri sa ministrom finansija Sinišom Malim.

Protest, Novi Sad, Poljoprivrednici Protest, Novi Sad, Poljoprivrednici
N1
Protest, Novi Sad, Poljoprivrednici Protest, Novi Sad, Poljoprivrednici
N1
Protest, Novi Sad, Poljoprivrednici Protest, Novi Sad, Poljoprivrednici
N1
Blokada, Poljoprivrednici, Novi Sad Blokada, Poljoprivrednici, Novi Sad
N1
Novi Sad, blokada, poljoprivrednici Novi Sad, blokada, poljoprivrednici
N1
N1
N1
N1

Poljoprivrednici su danas dobili i ponudu resornog ministarstva. Ono su, međutim, optužili Ministarstvo poljoprivrede da ih „pravi budalama“, jer su na svoje zahteve dobili odgovore koji nemaju veze sa njihovim uslovima za prestanak protesta.

„Dobili smo odgovore koji nemaju veze sa našim zahtevima… Oni nas prave budalama“, rekao je poljoprivrednik Mileta Slankamenac novinarima.

Poljoprivrednici imaju tri zahteva – da otkupna cena suncokreta od jedne tone bude najmanje 700 evra sa PDV, takođe traže da imaju niže cene za točenje goriva, a treći su juče pridodali – da se ne sankcionišu svi poljoprivrednici kojima je policija juče pisala kazne.

Prema rečima reporterke N1, od jutros u osam sati bila je blokirana ulica ispred Pokrajinske vlade. Bilo je blokirano oko 200, 300 metara.

„Zahvalnost građanima Novog Sada“

Radoslav Adamović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije rekao je ranije danas za N1 da želi da se zahvali građanima Novog Sada koji ih podržavaju, donose vodu…

„Blokada će biti održana do daljeg, jer su nam ponovo dali neke beznačajne stvari. Mi smo sa udruženjem Stig postigli dogovor da zajedno izađemo na ove proteste, rekli smo da ćemo zajedno ići i ako dođe do pregovora, međutim, nama ne odgovaraju ti uslovi, ali razumemo, ljudi su bili pod pritiskom. Dva meseca pregovaramo, dosta nam je pregovora“, kazao je Adamović.

Tada je istakao i da žele razgovore sa predsednikom, jer je on jedini koji ima vlast, s obzirom na to da Vlada još nije formirana.

Pročitajte još

Kako je jedan od poljoprivrednika Đorđe Grujić ranije rekao za N1, „najverovatnije ostaju do kraja dana“. „S tim da će danas biti mnogo radikalnije, u 8h kreće blokiranje centra Novog Sada, u potezu od kilometar. Mašina poljoprivrednih imamo, nemamo drugog izbora nego da im pokažemo ozbiljnost situacije“, rekao je on.

„Prenoćili smo ovde, sve mašine poljoprivredne su ostale, negde već oko 70 mašina ima. U toku noći smo se rasporedili u dežurstva, po nas par koji smo bili budni smo šetali, kontrolisali da sve prođe u miru, da ne bi neki incident nastao, mnogi su otišli što kućama na odmor, što kod prijatelja…“, kaže poljoprivrednik Đorđe Grujić za N1.

Noć je, kaže, protekla u miru.

„Imali smo manjih blokada čisto da bi naše ministarstvo shvatilo ozbiljnost protesta, blokirali smo dva puta na po pet minuta deo ulice ispred Izvršnog veća“, rekao je on.

Pozvao je da se „nađe rešenje da ne bi ispaštali i građani i poljoprivrednici“.

„Juče je došao ministar Nedimović i ništa nije rekao, po svemu sudeći ovo nije u njegovoj nadležnosti, već očigledno predsednika Vlade“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare