Radić: Ogroman spoljnopolitički pritisak na Srbiju u slučaju rata u Ukrajini

Svet 21. feb 202213:10 > 14:36 26 komentara

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je za N1 da će u slučaju oružanog sukoba u Ukrajini spoljnopolitički pritisak na Srbiju od strane velikih svetskih sila biti "ogroman". "Mislim da će sadašnje vlasti tu doći u veliki raskorak, jer su izbori zakazani", navodi on i podseća da javno mnjenje koje je naklonjeno SNS-u želi da vidi dobru saradnju sa Rusijom, i da će tim ljudima biti veoma teško da se objasni da možda nećemo biti u prilici da je jasno podržimo, već da će "možda biti sasvim suprotno".

On je podsetio da je Srbija „posle dosta oklevanja prihvatila paket sankcija Belorusiji, iako je prošle godine od nje dobila četiri MIG-a 29 kao donaciju Ministarstva odbrane Belorusije“.

Takođe, navodi da će u slučaju radikalizacije situacije, pod znak pitanja doći i vojne vežbe naše vojske koje su već zakazane, sa oružanim snagama Rusije, ali i po prvi put sa NATO snagama, vojna vežba koja je zakazana za septembar.

„Vosjka će imati ozbiljan problem, šta uraditi sa vežbama? Posle godina zajedničkih vežbi, od 2014. godine, otkazati te vežbe bi bio jedan jako nepovoljan signal i to bi zapravo kompromitovalo sve što je do sad učinjeno“, kazao je sagovornik N1.

Procenjujući mogućnost izbijanja rata u Ukrajini, on kaže da je mogućnost „pola – pola“, i naglašava da niko ozbiljan ne može da komentariše takvu mogućnost.

„Niko ozbiljan ne može da kaže u ovom trenutku da li će doći do rata. Sve je na ivici. I to su istorijski momenti koje naknadno istoričare slože u prirodan sled događanja. U ovom trenutku, otvoreno je mnogo različitih opcija, i možemo očekivati i radikalan razvoj, odnosno oružani sukob, a sa druge strane, zbog ozbiljnosti i posledica, postoji nastojanje da se dođe do pregovora. Ne mogu da se otmem utisku da se ponovila, ali mnogo radikalnije, situacija sa početka prošle godine kada je Rusija demonstracijom sile došla do mogućnosti da razgovara“, kaže Radić.

Povezane vesti

On je ocenio da Rusija želi da pregovorima dođe do zaštite njenih primarnih interesa, i upozorava da je to „jedan splet okolnosti koji daleko prevazilazi naše balkanske okvire“.

„U tom kontekstu, kada se kod nas održava sednica Saveta za nacionalonu bezbednost, to izgleda kao politički marketing, nego sednica sa koje ozbiljno treba da sačekamo zaključke“, smatra Radić.

On je upozorio da bi u slučaju oružanog konflikta za Srbiju postojali „veoma ozbiljni politički i bezbednosni izazovi“, i da „neće biti jednostavno pozicionirati se u takvoj situaciji“.

„Iza naše spoljne politike su godine balansiranja između političkih uticaja, i spoljnopolitički odnosi su građeni kupovinom naoružanja od vodećih sila, od Rusije, Belorusije i Kine, a sa druge strane kupuju se i komponente i od Amerikanaca za domaću vojnu proizvodnju koja je zasnovana na zapadnim tehnologijama“, podseća Radić.

On je ocenio da „Srbija mora da pronađe svoj identitet“, i navodi da naša zemlja „nije mogla da stvori drugu poziciju osim da potroši više stotina miliona evra ili dolara u razmenama sa tim zemljama, da pokaže da sa njima želi prijateljsko odnose“.

„Zapravo je kupovana naklonost, odnosno mogućnost prepoznavanja srpskog problema, jedne male zemlje sa ozbiljnim problemima“, rekao je Radić.

Procenjuje da će se od Srbije tražiti svrstavanje i da će to doneti nekoliko ozbiljnih pitanja, od kojih je možda najvažnija ambicija Srbije da postoji deo Evropske unije.

Celo gostovanje Aleksandra Radića možete pogledati u snimku emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare