Radić o srpsko ruskim vojnim vežbama: NATO neće biti srećan

Vesti 23. maj 202119:37 42 komentara

Posle višemesečnog povlačenja iz zajedničkih vežbi sa svim stranim armijama, vojska Srbije vratila se vežbama sa kolegama iz inostranstva, i to baš sa armijom Rusije. Tako je okončan moratorijum koji je Vlada Srbije uvela zbog pritisaka sa Zapada, pred zajedničku vežbu u Belorusiji prošle godine. U istom danu, u Srbiju je stiglo po 30 ruskih tenkova i oklopnih transportera, što je donacija Ruske Federacije. Vojni komentator Aleksandar Radić kaže za N1 da zbog svega toga NATO neće biti srećan.

72. brigada za specijalne operacije i 2. brigada „specnaz“ ruskih oružanih snaga priredile su spektakl na poligonu Orešac. Za Rusiju je ovo ipak pre svega diplomatska pobeda – i pored sankcija EU i SAD, postoji mesto u Evropi gde je njena vojska dobrodošla i može da dođe na vežbe.

„Mi hoćemo da sa svima sarađujemo i da učimo od najboljih, a to pripadnici ruskih specijalnih jedinica svakako jesu“, poručio je ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Povezane vesti

Više od toga, iz Rusije je stiglo još 30 polovnih, ali modernizovanih tenkova T 72 i isto toliko oklopno-izviđačkih vozila BRDM2.

„Ja stvarno ne znam i niko od nas ne zna zašto ova vrsta saradnje tako uznemirava neke države, pa one gube živce zbog toga“, rekao je ambasador Rusije Aleksandar Bocan – Harčenko.

Živce je, ipak gubila i Vlada Srbije pa je prošlog septembra donela odluku da napusti planirane manevre u Belorusiji i da na šest meseci prekine vojne vežbe i sa Rusijom i sa NATO zemljama. Kako je tada rekao ministar Aleksandar Vulin: „Da bi sačuvali poziciju vojne neutralnosti, izbegli ili bar umanjili posledice pojačanih napada na našu zemlju, našu politiku i našu ekonomiju“. Vojni komentator Aleksandar Radić upozorava da sada može da se ponovi isto.

„Zapad neće biti srećan jer vežba simboličnog naziva ‘Zajednički odgovor’ ruskih i srpskih specijalaca odigrava se u isto vreme dok NATO u istočnoj Evropi održava vežbu „Brzi odgovor“. Neko bi mogao da pročita da se Srbija svrstala u drugi blok u odnosu na sve ostale zemlje regiona. Crna Gora, BiH i druge zemlje, upravo paralelno dok Srbija vežba sa Rusijom, vežbaju sa NATO snagama odbranu od agresije. Čije? Pa ruske, ako dobro pročitate kontekst“, smatra vojni analitičar Aleksandar Radić.

Radić smatra da Srbija Rusiji mnogo čini jer joj otvara prostor za vežbe i vojnu saradnju duboko u NATO zaleđu.

„Još od prve vežbe 2014. godine Rusija ima jako velike političke koristi. Treba da se zapitamo koja je naša korist? Iz Rusije je jasno šta dobijaju“, kazao je Radić.

Vojnu neutralnost Srbija pokušava da čuva i kroz nabavku oružja. Kupovina je gotovo pravilno podeljena između NATO zemalja i Rusije. Iako je donacija poput ove sa tenkovima i oklopnim vozilima vidljivija, Srbija je u isto vreme uložila milione evra u sofisticiranu zapadnu tehniku, poput Talesovih elektronskih sistema ili Erbasovih helikoptera.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare