Radić: Novi ministar odbrane na toj dužnosti da bi postao poznat u narodu

Vesti 03. nov 202213:52 10 komentara

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je u emisiji N1 Studio Live da smo ušli u nešto što je postalo iscrpljujuće dosadno - u "stalnu zloupotrebu vojske zato da bi se pokazalo da su naši političari jako važni i silni". "Dobili smo novog ministra odbrane, za koga duboko verujem da je na toj dužnosti primarno zato da bi postao poznat u srpskom narodu, jer on kao gradonačelnik Novog Sada je bio van formata prepoznavanja većine prosečnih građana, bitno je da se učini prepoznatljivim", kaže on.

Govoreći o vojnoj vežbi „Manevri 2022“, Radić kaže da je objavljeno da će to biti provera jedinica Vojske Srbije na širem prostoru i najavljeno da će biti provera mobilizacijske gotovosti.

„Važno je razumeti da VS u svojoj strukturi ima bataljone koji u miru imaju različit broj ljudi. Problem je, da bi VS bila funkcionalna u ratu, mora da mobiliše ljude, rezervu“, kaže.

Ističe da se novi ministar, s jedne strane, poziva na iskustva iz rata u Ukrajini.

Pročitajte još

„Taj rat je pokazao da bez masovne vojske, bez mobilizacije, ne može da se stvori efektivna organizacija koja će izvršiti svoje zadatke. Na vojsci je da ima svoje sposobnosti, da ih pokaže ako treba, ne u ratu, nego kroz demonstraciju sile, kao što je let migova 29 1. novembra na jugu Srbije, on je svrsishodan politički, on je poruka – mi imamo svoje resurse, a na političarima je da se dogovaraju i izbegnu silu“, kaže Radić.

Na pitanje kome se šalje poruka, kaže da se Kforu ne šalje.

„Šalje se pre svega onima koji su partneri u pregovorima na Zapadu, razumljivo je ako želite neku informaciju da pošaljete ka inostranstvu. Ušli smo u nešto što je postalo iscrpljujuće dosadno, u stalnu zloupotrebu vojske zato da bi se pokazalo da su naši političari jako važni i silni. Dobili smo novog ministra odbrane, za koga duboko verujem da je na toj dužnosti primarno zato da bi postao poznat u srpskom narodu, jer on kao gradonačelnik Novog Sada je bio van formata prepoznavanja većine prosečnih građana, bitno je da se učini prepoznatljivim“, kaže on.

Drugi ritual koji imamo, kaže Radić, je ritual borbene gotovosti.

„Kada se zategne bilo šta u odnosima sa Prištinom. To je tema koja je nepristojna za medije. To je nešto što je poverljivo, nešto čime se ne hvalite, nešto što nije potrebno da pravite kao medijsku temu“, kaže.

Kfor je, kaže Radić, organizacija koju Srbija respektuje.

„S kojom ima dobre odnose. Nekadašnje vlasti su ’99 prihvatile povlačenje srpskih snaga sa KiM, samo sa saglasnošću međunarodnih snaga možemo da vratimo naše snage na KiM, Kfor je funkcionisao, Srbija insistira na tome da se ne smanjuju snage Kfor, da ostane u punom kapacitetu, jer on je tu da bi garantovao bezbednost na KiM“, kaže on.

Navodi da je reč o „dvostrukoj igri“.

„Za javno mnjenje je potrebno stvoriti sliku da samo što nismo krenuli u rat za Kosovo, da je u pitanju opstanak srpstva, a s druge strane to ne postoji u stvarnosti, u stvarnosti Srbija sarađuje sa Kfor“, kaže on.

Govoreći o dronu koji je juče Vojska Srbije oborila, kaže da je zdravorazumski reći da je reč o dronu koji koriste Albanci za izviđanje.

„Malo čudno zvuče ta saopštenja o maršruti, komercijalni dronovi imaju jako mali radijus. Sad civilni dron može u mnogo čemu da ima mnogo veće performanse u odnosu na neke namenske vojne uređaje. Od prvog momenta pretpostavljam da je reč o komercijalnom dronu, ali ne mora da dođe sa albanske strane, može da dođe od njihovih ljudi koji žive na našem terenu“, kaže on.

Dodaje da „ne vidi zašto bi bilo neočekivano da Albanci to rade“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare