Radeta: Petar Jojić i ja smo spremni da nam se sudi u Srbiji

Vesti 22. apr. 202114:0013 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Potpredsednica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta izjavila je da su funkcioner SRS Petar Jojić i ona spremni da im se u Srbiji sudi za nepoštovanje suda u Hagu tokom procesa protiv predsednika te stranke Vojislava Šešelja.

Postupajući haški sudija Liju Daćun zatražio je prošle nedelje od predsednika međunarodnog suda u Hagu Karmela Ađijusa da Srbiju prijavi Savetu bezbednosti UN zato što nije uhapsila i izručila Jojića i Radetu, optužene za nepoštovanje suda.

Povezane vesti

Na konferenciji za novinare u centrali SRS, Radeta je navela da je Viši sud u Beogradu 2016. godine doneo rešenje kojim je ocenjeno da ne postoji pravni osnov da Srbija Jojića i nju izruči Haškom sudu.

„Nema pravnog osnova da nam se sudi u Hagu, a ako misli Haški tribunal da postoji neki razlog, a mislim da nema, vrlo lako bismo pokazali i dokazali da niko iz tima Vojislava Šešelja nije napravio bilo kakav prekršaj“, rekla je ona.

Radeta je kazala da se njima, prema nezvaničnim saznanjima, na teret stavlja da su neke svedoke u procesu protiv Šešelja „prisiljavali, potplaćivali i da su im pretili“, što ona negira.

Reagujući na vest o zahtevu haškog sudije Daćuna, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Srbija neće izručiti Radetu i Jojića i upitao zašto haški sud ne dozvoljava da se njima dvoma sudi u Srbiji.

Komentari

Vaš komentar