Rade Panić u pismu Ani Brnabić: Vi ste odgovorni za ovaj broj preminulih

Vesti 11. okt 202113:42 121 komentara
N1

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić je, u otvorenom pismu premijerki Ani Brnabić, poručio da je ona "zaslužna za titulu vicešampiona po broju novozaraženih u svetu". "Vi ste odgovorni za ovaj broj zaraženih, obolelih i posebno – preminulih građana Srbije", naveo je, između ostalog, Panić.

Pismo prenosimo u celosti:

„Preko 7000 obolelih u Srbiji, preko 6000 hospitalizovanih, na respiratoru oko 300 ljudi, dok 50 ljudi premine gotovo svakoga dana od posledica Covid – 19. Od 26. septembra do 6. oktobra smo sa 5389 pozitivnih došli do 7150, što je rast od preko 30%, ne upoređujući sa danom u kom je bio najveći zabeleženi broj pozitivnih slučajeva – 29. septembra – 8.467 novozaraženih, što predstavlja rast od čak 57% u odnosu na posmatrani 26. septembar. I tako, već navikli da je Srbija prva po rastu BDP, plata, investicija, broja fabrika, postali smo kao društvo nekako nezainteresovani, nezahvalni za sve te uspehe, pomalo ste nas razmazili. Srbija je svrstana u sam svetski vrh, a nismo ovaj uspeh dovoljno propratili, nismo ga dočekali kako treba – drugi smo po broju novoobolelih u svetu, a prvi u Evropi. Bravo! Da li će se organizovati doček ispred skupštine za ove uspehe, premijerka? Nije mala stvar.

Pročitajte još:

Govorite kako ovi ili oni ‘žele da korona pobedi’. Pustite njih, te navijače koji hoće da Vam ukradu slavu, nego Vi premijerko, Vi ste na čelu tima, Vi ste zaslužni za ovu titulu vicešampiona po broju novozaraženih u svetu. Bravo. Ne bi Srbija ovo mogla bez Vas i Vašeg nečinjenja, Vašeg nepostupanja po važećim zakonima i preporukama stručnog dela Kriznog štaba, uz nepoštovanje medicinske nauke koja se izučava na Medicinskom fakultetu. U toku epidemije izmišljeni, nelegitimni Krizni štab, naknadno legalizovan hitnim izmenama zakona, svojom glomaznošću i nesastajanjem već je odavno svoju ulogu doveo u pitanje. Nemoćni glasovi, da ne kažemo vapaji, struke iz Kriznog štaba, najbolji su pokazatelj Vaše bahatosti i osionog zanemarivanja osnovnih medicinskih postulata koje je neophodno primeniti tokom epidemije, zakonom definisane kao katastrofe koja ugrožava zdravlje i živote svih građana Srbije. Apsolutno nedopustivo ponašanje čak i za državnog sekretara, a ne za predsednicu Vlade RS i predsednicu Kriznog štaba.

Zato je ovo pismo upućeno vama i vladi rs. Vi ste adresa, Vi ste odgovorni za ovaj broj zaraženih, obolelih i posebno – preminulih građana Srbije.

Ali to i ne krijete: ‘Ne verujem u mere, rekla sam to medicinskom delu Kriznog i ne slažemo se. Moja je odgovornost’, izjava od 2. oktobra 2021. godine.

Jeste premijerka, Vaša je odgovornost. I podsećamo da i svi imuniteti koje uživate ne štite od baš svake odgovornosti. A delo iz člana 248. Krivičnog zakonika ne zastareva dvadeset godina.

‘Ja i dalje smatram da bi ove mere dovele do toga da se brže smanji broj zaraženih, ali bi dovele do toga da stane imunizacija’ – izjava od 2. oktobra, takođe.

I za kraj, razumete da bi mere dovele do smanjenja broja zaraženih ali ih ipak ne propisujete? Da li time priznajete da radnjom nečinjenja, svesno računate na posledicu i prihvatate njen ishod?

Stava smo da bi mere samo mogle da ubrzaju imunizaciju jer bi narod želeo da nastavi sa ‘normalnim životom’, da, normalan život, nešto poput ovoga sada, samo bez 7000 zaraženih dnevno. Ovako, bez mera, narod smatra da je sve pod kontrolom i prihvata 7000 zaraženih kao novu normalnost.

Pozivamo Vas da odmah preduzmete sve propisane, a već dugo, ne samo preko potrebne, već i neophodne mere iz svoje nadležnosti, na koju Vas funkcija koju obavljate ne samo ovlašćuje, već i mnogo važnije – obavezuje. U suprotnom, pozivamo Vas da podnesete neopozivu ostavku na mesto prvog čoveka – premijera Vlade RS“, navodi Panić u pismu upućenom Ani Brnabić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare