Rada Trajković: Kurti je sada u poziciji iz koje nema nazad

Vesti 21. sep 202121:53 18 komentara
N1 (arhiva)

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković ocenila je da se kosovski premijer Aljbin Kurti nalazi u poziciji iz koje nema nazad, kao i da je odluka o reciprocitetu bila sa velikim rizikom.

Trajković je u emisiji „Među nama“ na TV Nova S istakla da je Kosovo u ovom trenutku najizolovaniji deo regiona i da zbog toga ono ima najveću štetu jer niko ne želi sada da prođe kroz Kosovo ukoliko može da ga izbegne.

Povezane vesti

Ona navodi da bi pregovarački tim Beograda prihvatajući reciprocitet suštinski prihvatio subjektivitet Kosova.

„Sada u ovom trenutku ako se ne nađe neko rešenje reciprociteta koji bi podrazumevao da kosovske tablice mogu slobodno da uđu u ostatak Srbije, onda oni koji imaju beogradske registracije neće moći da ulaze na Kosovo“, kaže Trajković, prenosi „Nova.rs“.

Ona ističe da je zabrinjava to što nakon pet godina mi ne prihvatamo reciprocitet i hoćemo i dalje da pregovaramo o statusu tih tablica.

Upitana o predlogu EU koji je Beograd odbio, Trajković kaže da su predstavnici Kvinte u Beogradu razgovarali sa Aleksandrom Vučićem, ali i sa Kurtijem koji je rekao da je reciprocitet rešenje i da ono proističe iz dogovora.

Govoreći o situaciji na severu Kosova, Trajković navodi da dok god imamo na u tom delu jedinice ROSU, Srbe na prelazima i Kurtija koji kaže da je rešenje reciprocitet kroz prihvatanje tablica da se onda nalazimo u velikom problemu i da „ne znate ko će prvi izgubiti živce“.

„Sinoć je ROSU prespavala na prelazima na severu Kosova uplašena jer su to geografski vrlo nezgodni predeli, gde i oni sami znaju da je u ranijim pohodima prema tim prelazima bilo ubijanja. Oni se plašili Srba, Srbi su morali da čuvaju prelaz plašeći se za svoje porodici“, rekla je Trajković za Novu S.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare