Putovanja skuplja zbog rata, skočile cene avio-karata i smeštaja u Grčkoj

Vesti 22. apr 202215:39 9 komentara
Grčka, plaža, more
Louisa GOULIAMAKI / AFP

Interesovanje građana za putovanja tokom predstojećih praznika je veliko, izjavio je za RTS Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije. Uz uobičajene destinacije, poput Beča, Praga, Budimpešte, Istanbula, građani su zainteresovani i za Italiju i Španiju, zemlje u koje prethodne dve godine nije moglo da se putuje, pojašnjava Seničić. Ističe da su cene avio-karata poskupele od rata u Ukrajini, te da će nas to pratiti tokom cele sezone.

Aleksandar Seničić je za RTS rekao da je posle dve godine veliko interesovanje građana za putovanja za Uskrs.

„Uz uobičajene destinacije, poput Beča, Praga, Budimpešte, Istanbula, građani su zainteresovani i za Italiju i Španiju, zemlje u koje prethodne dve godine nije moglo da se putuje“, objašnjava Seničić.

Kada je reč o domaćem turizmu, Seničić kaže da su za uskršnje praznike širom Srbije kapaciteti popunjeni.

„I za ove praznike imamo oko 70 i 80 odsto popunjenih kapaciteta širom Srbije, pre svega u seoskim domaćinstvima. I hotelijeri kažu da je popunjenost od 70 do 85 odsto za uskršnje i prvomajske praznike. Biće ne samo domaćih gostiju, već i iz regiona. U Beogradu smo ovih dana mogli da vidimo grupe stranih turista“, ističe direktor Jute.

Cene putovanja i rat u Ukrajini

Cene putovanja su, prema njegovim rečima, više od početka rata u Ukrajini.

„Negativan uticaj ove krize se odnosi, pre svega na cenu goriva, koja utiče na cenu avio-karata. Tu je bilo doplata za gorivo, koja se kretala od 20 do 40 evra po karti, što će nas pratiti tokom cele sezone“, ukazuje direktor Jute.

Dodaje i da se rat u Ukrajini odrazio na poskupljenja u Grčkoj, te da su cene hotela i apartmana za nijasnu više, ali da to poskupljenje ne bi trebalo da bude veće od pet odsto.

„Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o turizmu dozvoljavaju da agencijama da ukoliko dođe do značajnog pomeranja na tržištu, povećaju cene do osam odsto. Neće ići cene u toj meri na gore, ali treba očekivati blago povećanje cena, pre svega kada je reč o prevozu“, pojašnjava Seničić.

Koji su uslovi za ulazak u zemlje

Govoreći o uslovima za ulazak u zemlje, Seničić kaže da nikakav dodatni uslov nije potreban za Bugarsku, Mađarsku, BiH, Crnu Goru i Češku Republiku, ali da su u ostalim zemljama na snazi isti uslovi za ulazak turista.

„Za one koje su vakcinisani, sa dve vakcine, a da nije prošlo šest meseci njima je dozvoljen ulaz, kao i oni koji su preleželi koronu. Svi oni koji to nemaju moraju da imaju ili negativan pi-si-ar ili antigenski test. To je isto u svim zemljama. Vrlo je mali broj zemalja koje prihvataju ‘sputnjik’ vakcinu“, ističe Seničić.

Prema njegovim rečima, epidemijske mere u Grčkoj su i dalje na snazi i u toj zemlji je u prethodnih desetak dana počeo da raste broj novozaraženih, ali su ministri najavili da će od 1. maja mere unutar zemlje, kao i za strane turiste biti ukinute.

Dodaje da na sajtu Ministarstva spoljnih poslova treba proveri pre polaska na put koji su uslovi neophodni za ulazak u zemlju.

„Mesta popunjena za Valensiju“

„Er Srbija“ od juče ima prvi direktni let na liniji između Beograda i Valensije, a prema rečima Aleksandra Seničića Valensija je jedna od najlepših turističkih destinacija u Španiji.

Ističe da je interesovanje putnika veliko, kao i da su mesta na prvim letovima popunjena.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare