Putopisne reportaže: Seoski turizam, gastronomija i vino, subota u 11.30h

Vesti 16. avg 202212:53 > 14:56
Podeli:

U maju ove godine grupa turističkih radnika iz istočne Srbije i Donjeg Podunavlja krenula je na sudijsko putovanje u Hrvatsku, Sloveniju i Italiju, u organizaciji GIZ-a u okviru projekta “EU za kulturno nasledje i turizam”. Obilazeći prirodne lepote i kulturno istorijske znamenitosti ovih zemalja, učesnici putovanja upoređivali su ih sa potencijalima koje Srbija ima, a koji nisu dovoljno promovisani.

U trećoj emisiji pod nazivom “Seoski turizam, gastronomija i vino” podsećamo da su naša gostoljubivost, ukusna hrana i kvalitetna pića, takođe aduti za razvoj turizma, naročito seoskog.

Ipak još uvek ne možemo da se poredimo sa Slovenijom gde beleže i do 15,3 miliona noćenja.

Kada se etno smeštaj u netaknutoj prirodi poveže sa ponudom domaće hrane, uspeh je zagarantovan, to znaju i u Istri. Vrhunski kuvari tamo su na ceni, a posetioci kada je reč o vinskom turizmu osim u dobroj kapljici uživaju upoznajući proces pravljenja vina.

Sa druge strane u Rajcu, Rogljevu i Smedovcu kod Negotina imaju sve ono što obuhvata vinski turizam: kamene Vinske kuće, vinarije, vinograde, proizvodni proces, istoriju, ali i premalo iskustva kako to da povežu u turistički proizvod. Kako će projekat “EU za kulturno nasledje i turizam” pomoci srpskim turistickim radnicima da ubrzaju razvoj svojih potencijala, saznajte u epizodi “Seoski turizam, gastronomija i vino” u subotu 20. avgusta od 11.30h na N1 televiziji.

Komentari

Vaš komentar