Poplava podelila Đunis: Do radnje uz nasip, kroz vodu ili kilometrima okolo

Vesti 14. jan. 202110:26 > 20:102 komentara
Podeli:

Voda sa regionalnog puta Aleksinac-Kruševac se povukla, osim ispod podvožnjaka u mestu Đunis, tako da je ovaj pravac i dalje zatvoren za saobraćaj. Sada je već golim okom vidljivo da se voda povlači, a očekuje se da će i najniža tačka - podvožnjak, uskoro biti prohodna.

Južna Morava vratila u korito, pa se za njom povlači i izlivena voda iz imanja.

Atomobili već prolaze ispod podvožnjaka na sopstvenu odgovornost, a jedan od vozača rekao je za N1 da je podvožnjak poplavljen skoro svake godine i da ovo za njih nije ništa novo.

Put u Đunisu zatvoren je od utorka uveče, a najveći problem to zadaje „podeljenim“ meštanima, koji do radnje u drugom delu sela regularno moraju preko Kruševca ili, iz drugog dela sela – preko Aleksinca.

Dok posmatraju svaki centimetar povlačenja sa železničkog mosta iznad vode, podsećaju da je najveći plavni talas Južna Morava donela tokom prethodne noći.

Voda je u podvožnjaku bila viša od jednog metra, a dvorištima su kuljale bujice, pričaju spasioci iz Kruševca dok proveravaju metodom „hoda kroz duboku vodu“ da li poplava u podvožnjaku jenjava.

„Ovde bi već moglo da se prođe“, komentar je jednog od njih.

Pošto je vrhunac do jutra prošao, danas poslepodne voda se povukla i sa nekoliko kilometara regionalnog puta kroz Đunis, ali je još ima u njivama u okruženju. Više dvorišta i privrednih objekata je poplavljeno, a voda se povlači i iz najnižih domaćinstava u mestu.

Prema informaciji iz kruševačkog Štaba za vanredne situacije Južna Morava je na mernom mestu Mojsinje noćas dostigla kotu od 566 centimentara nakon čega je počela da pada, a jutros je na 540 centimetara.

povezane vesti

Na tom delu je na snazi vanredna odbrana od poplava koja se proglašava kada voda predje kotu od 400 centimetara, a put u Djunisu je neprohodan od utorka uveče.

Prema ranijoj informaciji nadležnih, voda je ugozila 22 domaćinstva sa 28 žitelja u Đunisu.

Evakuacije ljudi nije bilo jer je voda poplavila 20 pomoćnih objekata, šupe i ekonomske objekte, a nije prodrla u kuće.

Evakuisana je sitna stoka, a poplavljeno je i oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta u priobalju.

Juče su na terenu bile ekipe nadležnih službi, vršena je dostava flaširane vode za piće i neophodne gumene obuće.

Komentari

Vaš komentar