Put Srbije ka EU ubuduće po klasterima, međuvladina konferencija do kraja juna

Vesti 21. apr 202116:26 1 komentar
ANA BRNABIC, JADRANKA JOKSIMOVIC
TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ministarka za evropske integracije i glavni pregovarač Srbije Jadranka Joksimović obavestila je članove Vlade i predstavnike Koordinacionog tela da se očekuje da će do kraja juna biti održana međuvladina konferencija na kojoj će, na najvišem političkom nivou, sa evropskim partnerima biti u potpunosti usaglašena primenena nove metodologije.

Joksimović je, na sednici Koordinacionog tela za proces pristupanja Srbije EU kojom je predsedavala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, podsetila da je Srbija prihvatila reformisani način pristupanja EU, odgovorno i pravovremeno uvela i klasterski pristup i u svoju koordinacionu strukturu.

Razmatrane su aktivnosti vlade po svih šest klastera, pre svega one u prvom, koji se odnosi na Osnove, odnosno na vladavinu prava.

Zaključeno je da treba usmeriti dodatne napore da se dostignu prelazna merila u tom segmentu, koja je postavila EU, a koja su i najvažnija za dalji napredak pregovaračkog procesa.

Joksimović je naglasila da je Srbija, u teškim epidemiološkim uslovima u prošloj godini, završila reviziju akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24 u konsultaciji sa Evropskom unijom i civilnim društvom, čime je postignut reformski kontinuitet.

Posebno se razgovaralo o pripremama za potencijalno otvaranje klastera 3 – konkurentnost i inkluzivni rast i klastera 4 – zeleni dogovor i održiva povezanost, kao i o daljim aktivnostima na ubrzanju spovođenja reformi u pristupnom procesu.

Na sastanku, kojem je su prisustvovali predstavnici svih ministarstava, Joksimović je predstavila unapređenu i izmenjenu pregovaračku strukturu, u skladu sa principima nove metodologije.

Dogovoren je kontinutiet održavanja sastanaka Koordinacionog tela, s ciljem dodatnog ubrzanja i pojačanog praćenja svih reformiskih aktivnosti u pristupnom procesu.

S obzirom na to da je novom metodologijom definisano šest vodećih politika Evropske unije, dogovoreno je da će pregovaračke grupe, koje su do sada, po ranijoj metodologiji, radile uglavnom nezavisno, sada biti uzajamno tematski povezane u okviru jednog klastera, kojim će rukovoditi klasterski koordinatori.

Na ovaj način, kako je objašnjeno, postići će se koherentnost Tima za podršku pregovorima i unaprediti političko vođenje procesa, kako novi pristup i zahteva.

Koordinacionim telom predsedava predsednica Vlade Ana Brnabić, a rukovodi glavni pregovarač i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, dodaje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare