Psihološkinja: Mentalno zdravlje mladih nije najbolje, zemlja stalno u krizi

Vesti 23. nov 202221:14 5 komentara
Shutterstock

Istraživačica Odeljenja za psihologiju Filozofskog fakulteta Teodora Vuletić izjavila je na tribini "Na kafi sa psihologom" na kojoj je tema bilo mentalno zdravlje adolescenata, da već oko 30 godina mentalno zdravlje mladih nije baš najbolje jer je zemlja stalno u kriznim situacijama.

Kako je rekla, kada se pogledaju podaci iz 1980-ih bilo je 15 odsto mladih koji su se smatrali psihijatrijskim slučajem, a danas je 48 odsto, što je drastično visok prosek.

Ona je istakla da je pandemija ostavila trag na mlade i da kada su pisali o tome kako vide sebe u pandemiji jedna grupa je istakla da je videla iskušenja, ali i da se kristalisalo na koga su mogli da se oslone i da je korona kriza za njih bila šansa.

U drugu grupu mogu da se svrstaju oni čija se slika o sebi pokvarila, a u trećoj grupi bili su ljudi sa „haotičnim narativom“.

Vuletić je ocenila da će se efekti pandemije videti tek kasnije kada deca koja su bila u karantinu postanu adolescenti.

Ona je rekla da svaka treća mlada osoba kaže da mora da se skine stigma s terapije da bi se obratili za pomoć, kao i da mladi navode da jedan od razloga što se ne obraćaju za pomoć jeste da ne bi povredili roditelje ili jer bi traženje pomoći značilo da su slabi.

Ilustratorka i auztorka knjige Stripoterapija Ana Petrović podelila je svoje iskustvo rada u srednjoj školi tokom pandemije i istakla da će ovo biti generacija „bez kolektivne nostalgije“.

„Stekla sam utisak da oni neće imati kolektivnu nostalgiju. Svi igraju igrice, ali svako igra različitu. Svi gledaju serije, ali svako gleda drugu seriju“, rekla je Petrović.

Kreativni direktor agencije Nju moment, Nju ajdijas (New moments, new ideas) Veljko Golubović rekao je da su društvene mreže dovele do toga da je na snazi mera kvantiteta, da više nije važno šta se „lajkuje“, već koliko, a da se najpopularnija društvena mreža među mladima TikTok naziva „kokainom među društvenim mrežama“, jer je veoma brza i nepredvidiva.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare