Pojedine stranke opozicije kritikuju otkazivanje šetnje u okviru Evroprajda

Vesti 13. sep 202215:40 > 17:43 6 komentara
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Pojedine stranke opozicije kritikovale su otkazivanje šetnje u okviru manifestacije "Evroprajd 2022" koja je trebalo da se održi 17. septembra ispred Narodne skupštine. Iako je MUP saopštio da je zabranio i šetnju u okviru i "Porodičnu šetnju", LGBT aktivisti najavljuju da će ipak izaći i prošetati.

PSG: Poraz države

Pokret slobodnih građana smatra da je Ministarstvo unutrašnjih poslova odlukom o zabrani šetnje Evroprajda označilo kao legitimne mete sve slobodomisleće ljude i pripadnike LGBT+ populacije koji su već ranije najavili da će se uprkos zabrani okupiti 17. septembra ispred Narodne skupštine.

Povezane vesti

„Nemogućnost države da omogući bezbedno okupljanje jedne manjinske grupe koja ne zastupa ni jedan stav koji bi mogao doći pod udar Krivičnog zakonika Repubilke Srbije predstavlja njen poraz i trijumf male grupe nasilnika koju podržavaju funkcioneri i poslanici vladajuće Srpske napredne stranke, zajedno sa nacističkim organizacijama, čime su pokazali celom svetu svoje pravo konzervativno i klerikalno lice“, navodi se u saopštenju.

MUP je, dodaje se, trebalo da donese odluku o zabrani najavljenih litija na kojima se poziva na paljenje udžbenika, progon i nasilje prema manjinama, čime bi pokazao da je tako nešto nedopustivo u našem društvu.

Pokret slobodnih građana dolazi na Evroprajd i učestvovaće u odbrani slobode, prava i ravnopravnosti najugroženijih zajednica u Srbiji i tu i na svakom drugom mestu, ističe se.

Tepić: Podržimo naše LGBT+ sugrađane mirnom šetnjom u subotu

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ocenila je da se odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani šetnju u okviru manifestacije Evroprajd u subotu 17. septembra država „povukla pred huliganima i priznala da su jači od nje“.

„Da Vlada Srbije nije u ostavci, ministar Aleksandar Vulin morao bi biti momentalno smenjen. Godinama ga gledamo kako paradira u lažnoj uniformi, kako prisustvuje raznim vežbama, hapšenjima ubeđujući nas da je policija jaka i osposobljena da brani javni red i mir. Današnjom odlukom je to sve demantovao“, navodi Tepić u saopštenju.

Stav Stranke slobode i pravde je jasan – svi naši građani imaju pravo na slobodno izražavanje mišljenja i okupljanje i mirna šetnja Evropajda nije smela da bude zabranjena, naročito zbog toga što neke druge grupe, koje učesnici Evroprajda ni na koji način ne ugrožavaju, zakazuju paralelnu šetnju i prete, navodi se u saopštenju.

„Kao podrška našim LGBT+ građanima koji se bore za svoja prava kroz mirnu šetnju, u subotu ću šetati zajedno sa njima i pozivam sve ljude da ih u tome podržimo, a nasilje i ovaj slom policije i države osudimo“, izjavila je Marinika Tepić.

DS: Država još jednom kapitulirala pred huliganima

Demokratska stranka (DS) osudila je današnju odluku MUP o zabrani šetnje u okviru LGBT manifestacije Evroprajd, navodeći da je time država „još jednom kapitulirala pred huliganima i pokazala da oni uživaju njenu zaštitu, a ne građani Srbije“.

„Ogromna je sramota i veoma zabrinjava to što je Ministarstvo unutrašnjih poslova rešilo problem potencijalnog nasilja tako što je zabranilo mirnu šetnju gradjana, pravo garantovano Ustavom i zakonom, umesto da preduzme mere protiv onih koji predstavljaju potencijalnu pretnju“, naveli su iz DS.

Ta stranka je podržala organizatore Evroprajda u Beogradu i najavila da će se „u svakom slučaju“ pridružiti šetnji 17. septembra.

Ne davimo Beograd: Oko ljudskih prava nema kompromisa

Pokret Ne davimo Beograd osudio je odluku policije da zabrani Evroprajd i zahteva da se svim građanima omogući da slobodno slave svoju različitost, održavaju manifestacije koje oni smatraju da su važne, na način na koji oni smatraju da treba, ukoliko nikoga ne ugrožavaju i ne pozivaju na mržnju, što Evroprajd svakako ne radi.

„Oko ljudskih prava nema kompromisa. Borba za solidaran i slobodan grad je ono čemu svakodnevno težimo i to su osnovne vrednosti bez kojih nema istinske promene u našem društvu“, izjavio je šef odborničke grupe Ne davimo Beograd i koalicije Moramo Dobrica Veselinović.

Pokret Ne davimo Beograd saopštio je da podržava kontinuiranu borbu za ljudska prava kako na ulici, tako i u institucijama.

Slobode i prava, a naročito prava manjina, nisu poklonjene nego su kroz dugu borbu izborena civilizacijska dostignuća, ukazali su iz Ne davimo Beograd i podsetili da je LGBT+ pokret još od 1969. godine i Stounvolskih pobuna u SAD predstavlja pokret koji se bori za solidarnost, slobodu, ljubav i jednakost.

„Upravo ove vrednosti zastupa i Pokret Ne davimo Beograd od svog osnivanja. Borba za solidaran i slobodan grad je ono čemu svakodnevno težimo i to su osnovne vrednosti bez kojih nema istinske promene u našem društvu“, poručili su iz tog pokreta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare