PSG i Dveri pozvali građane da zaokruže „ne“ na referendumu

Vesti 15. jan 202212:13 > 12:33 12 komentara
Shutterstock

Pokret slobodnih građana i Dveri pozvale su građane da na predstojećem referendumu o ustavnim promenama zaokruže "ne".

Pokret slobodnih gradjana (PSG) pozvao je građane Srbije da na referendumu 16. januara glasaju protiv predloženih ustavnih promena u oblasti pravosuđa.

U saopštenju PSG se navodi da se osnovni razlog za ovakav stav nalazi „u ukupnim okolnostima u kojima se organizuje glasanje“.

Povezane vesti

„Predlog Akta o promeni Ustava Srbije, Predlog Ustavnog zakona za sprovođenje Akta, kao i Predlog odluke o raspisivanju referenduma formulisao je i izglasao nelegitiman i suštinski jednopartijski parlament“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u atmosferi u kojoj se društvo u Srbiji trenutno nalazi, nema uslova za otvorenu javnu raspravu.

„Mediji sa nacionalnom frekvencijom su u poslednih nekoliko godina zatvoreni za bilo kakvu stručnu i argumentovanu debatu. Suprotno svim demokratskim principima, tek nekoliko meseci pre održavanja ovog referenduma krenulo se u donošenje novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Zakon je naknadno menjan u trenutku kada su već počele referendumske radnje, što je nedopustivo“, navodi PSG.

U saopštenju se dodaje da „u datim okolnostima, predložene promene, koje se tiču drugačijeg modela izbora sudija i tužilaca, neće doprineti nezavisnosti pravosudja, niti će ostvariti bilo kakav stvaran pozitivan efekat u budućem periodu“.

Dveri: Vučić marioneta svojih gospodara

Patriotski blok, koji predvodi Srpski pokret Dveri, pozvao je građane da u nedelju izađu na referendum, zaokruže „ne“ i tako sačuvaju svoj Ustav i svoju državu.

Blok ukazuje da je zajednička izjava ambasada Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Delegacije EU o referendumu, u kojoj se građani Srbije pozivaju da podrže promene Ustava, u potpunosti ogolila suštinu odnosa aktuelne vlasti i vodećih zapadnih zemalja.

Aleksandar Vučić nije čak ni kolonijalni upravnik u nepodobnom pokušaju, već samo marioneta, poslušnik i izvršilac volje njegovih gospodara, koji više ni ne skrivaju svoje prave namere – uspostavljanje potpunog političkog protektorata nad srpskom državom i društvom, navodi se u saopštenju.

Koliko god se Aleksandar Vučić i njegovi stvarni vlasnici upinjali da nas uvere u suprotno, Srbija je suverena i nezavisna država, a nosioci suverenosti su građani ove zemlje, dodaje se u saopštenju.

Građanska Vojvodina pozvala na bojkot

Građanska Vojvodina pozvala je na bojkot sutrašnjeg izjašnjavanja o ustavnim promenama, ocenjujući da je aktuelni Ustav „nelegalan i nelegitiman i nikakve delimične izmene to ne mogu ispraviti, već jedino donošenje novog Ustava Srbije, koji će biti garant suštinske decentralizacije Srbije“.“Kao i 2006. godine, smatramo da gradjane ne treba pozivati da glasaju protiv Ustava, jer bi to značilo da se slažemo sa načinom na koji je Ustav donet. Kao ni tada, ni sada široka javnost nije bila uključena u javnu raspravu o izmenama Ustava“, navela je Građanska Vojvodina u saopštenju.

Podsetili su da je Građanska Vojvodina i nastala 2006. godine, kao reakcija civilnog sektora na „sramnu proceduru“ usvajanja Ustava Srbije.

„Podsećamo da su republički poslanici tekst novog ustava, pre nego što su glasali za njegovo usvajanje, videli svega pola sata pre početka sednice skupštine. Podsećamo i da je referendum na kojem su se gradjani izjašnjavali o usvajanju ustava trajao ukupno dva dana i jednu noć. Podsećamo i na gotovo unisonu i histeričnu medijsku kampanju za usvajanje ustava“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, „aktuelni Ustav Srbije, koji je na brzinu sklepan tobož da bi se ‘sačuvalo Kosovo’, samo je još dublje gurnuo Srbiju a zajedno s njom i Vojvodinu u blato besomučnog centralizma i beznađa“.

„Danas, više od 15 godina nakon usvajanja ustava, Vojvodina ne samo da nije vratila svoju autonomiju, već je postala gotovo zabranjena reč, koja se ne izgovara više ni u vremenskoj prognozi a kamoli u javnom diskursu, uz sve ređe izuzetke“, ocenila je Građanska Vojvodina.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Gradjanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvodjanski gradjanski centar, Centar gradjanskih vrednosti Subotica i Centar za interkulturalnu komunikaciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare