PSG: BU treba da ima poverenika ili Kancelariju za sprečavanje zlostavljanja

Vesti 25. jan 202109:53
Izvor: N1

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović pozvao je rektorku Beogradskog univerziteta Ivanku Popović, da se založi za osnivanje institucije poverenika ili Kancelarije za sprečavanje seksualnog i svakog drugog zlostavljanja i uznemiravanja pri Univerzitetu, saopšteno je iz PSG.

Grbović je, povodom slučaja seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja koje su prijavile učenice privatne škole glume u Beogradu, rekao da su seksualno nasilje i uznemiravanje, seksizam i mizogonija i dalje česti, a da nažalost, „te pojave nisu nepoznate ni u okvirima akademske zajednice“.

On je pozvao rektorku Beogradskog univerziteta da pokrene izradu pravnih akata koji bi predstavljali adekvatan normatnivni okvir za efikasno funkcionisanje institucije poverenika ili Kancelarije za sprečavanje seksualnog i svakog drugog zlostavljanja i uznemiravanja pri Univerzitetu.

„Uspostavljanje takvog mehanizma prevencije i zaštite bi omogućio prijavljivanje slučajeva verbalnog ili fizičkog zlostavljanja uz puno poštovanje diskrecije i ličnosti oštećenih, ali i sprečavanje sekundarne viktimizacije kojoj su žrtve neretko izložene“, rekao je Grbović.

On je naveo da smatra da bi ovakav predlog „bio adekvatna dopuna već postojećih mehanizama u vidu univerzitetskog ombudsmana i Odbora za rodnu ravnopravnost“, navedeno je u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar