Prve doze s Torlaka možda u junu, Vučić najavljuje i proizvodnju kineske vakcine

Vesti 15. apr. 202119:1552 komentara
Podeli:

Vakcine Sputnjik V protiv koronavirusa od sada će se puniti i u Srbiji, na Institutu Torlak. Prve doze u upotrebi bi mogle biti u junu, a predsednik najavljuje i da će se naredne godine proizvoditi ne samo ruska, nego i kineska vakcina. Tih i drugih doza vakcina u Srbiji je do sada dato preko tri miliona. Kako bi se vakcinacija ubrzala i u Republici Srpskoj, njima je danas, simbolično na Torlaku, poklonjeno 20 hiljada doza AstraZeneka vakcina.

Pozdravljanje radnika, upoznavanje sa asortimanom Torlaka, spontane pohvale…

Lončar: Ti si spasio Torlak 2014. godine.

Vučić: Pa dobro, to je… Hvala ti što se toga sećaš.

Spontano propitivanje prve žene tog Instituta…

Vučić: Za šta nemamo novca za domaće tržište?

V.d. direktorka Torlaka: Za usklađivanje sa GNP standardom nekih delova proizvodnje.

Vučić: A to je u parama Vera?

V.d. direktorka Torlaka: Ne znam napamet.

Vučić: A što ne znate?

V.d. direktorka Torlaka: Zato što mora da se uradi ozbiljna studija.

Vučić: Što je niste uradili?

V.d. direktorka Torlaka: Košta studija preko pola miliona.

Vučić: Ajde uradite tu studiju.

Povezane vesti:

Ovako je, ukratko, izgledao prvi deo programa na Torlaku. U drugom činu tek, čuli smo i po koju nepotpunu informaciju o onome što je zapravo povod za dolazak na ovaj Institut – o ruskoj vakcini koja se od sada i ovde puni. Više detalja biće dogovoreno na sastanku narednog dana.

„Ovo su prvi primerci, prošli su bez kontrole, tek toliko da vam pokažem. Vera, ovo je doza, je li tako? Ovo je ta jedna doza koju vi primite, to je vakcina koju vam špric zabije u rame, dakle, to je ta jedna doza, da ja to prostim rečnikom objasnim narodu“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ostalih 15 do 20 hiljada doza u upotrebi bi trebalo da se pojavi između 5. i 10. juna. Biće spakovane, kaže Vučić, već 15. maja, ali je posle toga potrebno da prođe 21 dan kako bi se koristile.

„Verujem da ćemo pre kraja godine uspeti da obezbedimo da možemo sami da proizvodimo Sinofarmovu ili Sputnjikovu videćemo, a do marta i jednu i drugu supstancu, i jednu i drugu tečnost i da onda narodu ponudimo široku paletu domaćih vakcina“, dodao je Vučić.

Ne samo našem narodu, nego i regionu, poručuje predsednik. Plan je da iz Torlaka za te potrebe izađe do 30 miliona doza. Do tada Republici Srpskoj pomažemo poklanjanjem vakcina koje već imamo. U ovoj turi, komšije su dobile 20 hiljda doza AstraZeneke.

„Ovo nam znači zato što smo mi zbog ukupnih odnosa u BIH i na nivou BiH pokazali potpuni neuspeh oko nabavke vakcina, imajući u vidu naravno i stanje na tržištu proizvođača“, rekao je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

A stanje na tržištu ili farmaceutski lobi krivi su, prema mišljenju predsednika, za negativne komentare o proizvođaču vakcina koje su otišle i za Banjaluku.

„Ono kako ja vidim, naravno postoji rat, jer ja vidim sad kako raste cena vakcina. Ono što smo mi nabavljali za 12, 13, 14 dolara sad je već skoro došlo do 20 dolara. A AstraZeneka je jeftina vakcina zato što to nisu pravili za veliki profit“, naveo je predsednik Srbije.

Ipak, Evropska komisija raskida ugovor sa AstraZenekom, a Nemačka se zalaže za to da mlađi od 60 godina ne prime i drugu dozu ovog proizvođača. Naši stručnjaci misle da ukoliko nije bilo neželjenih reakcija, nema razloga za takvu odluku.

„Moje neko razmišljanje ostaje samo u toj mlađoj populaciji, jer mislim da kod njih postoji mali rizik od razvoja teških bolesti i da kod njih treba biti obazriv prilikom primene AstraZeneka vakcine – da li je veća korist od njene primene ili šteta od primene, ako već imamo dostupne druge neke vakcine“, smatra profesor Medicinskog fakulteta Radan Stojanović.

Osim ove, Srbija nastavlja da nabavlja i druge vakcine, pa bi prema najavama, u ponedeljak trebalo da stigne još 211.000 doza „Fajzerovih“, a do kraja meseca još pola miliona kineske vakcine.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar