Prvanović: Odnos Šapića i Vučića baziran na simpatijama, suprotnosti se privlače

Vesti 07. maj 202109:57 43 komentara

Istraživač Instituta za fiziku u Beogradu Slobodan Prvanović kaže za N1 da ga Aleksandar Vučić nije iznenadio izborom Aleksandra Šapića za Beograd i da je bilo za očekivati da Srpska napredna stranka (SNS) "preduzme neke korake za osvajanje Beograda".

„Sam odnos Šapića i Vučića je baziran na simpatijama, suprotnosti se privlače. Vučić vodi šizofrenu politiku, on ima više ličnosti u sebi, a Šapić je prototip bezličnog političara koji nema mišljanje ni o jednom od ključnih problema. Jedan Aleksandar ima višestruku ličnost, a drugi nema ličnost“, kaže Prvanović.

On dodaje, kako je čuo, da je Šapić tražio da večni zamenik (gradonačelnika) bude „sklonjen“, i da bi on trebalo da bude ambasador.

Prvanović je rekao da je jasno da SNS nema nikakvu šansu u Beogradu, ali da će sa Šapićem njihov poraz biti manji.

Povezane vesti:

„U iole pristojnim uslovima oni gube i na republičkom nivou, ako građani kojima je uskraćena informacija dođu do saznanja kakva se politika vodi, SNS nema nikakve šanse“, smatra on i dodaje ovo nije recept za opoziciju.

„Ja nemam živaca za takve predizbore, to mi deluje smešno i neozbiljno u ovoj atmosferi, država se raspada, narod je finansijski loše, da li imamo jednu instituciju koja funkcioniše kako treba? I sada da se igramo nekih izbora. Koliko ja poznajem opozicione lidere, mislim da su spremni da naprave širu predizbornu koaliciju i mislim da će se povezati i ujediniti. Opet je pitanje protiv koga ćemo da glasamo, oni se sada trude da obezbede da se putem izbora civilizuje Srbija i da se vrati politika na ono mesto gde treba da bude, ovo je pitanje opstanka“, rekao je Prvanović.

Kaže da većinu opozicionih lidera lično poznaje, da su razgovarali i da su svi sukobi među tim liderima benigni u smislu odnosa ka tome da treba drastično promeniti stanje u državi i društvu.

„Kada se krene u izborni proces, tada će doći do tog ujedinjavanja. Da bi motivisali građane i apatične ljude, ovaj put da ne prave kolacije, da ugase svoje stranke i da formiraju novu jaku stranku, kao nekada DS i da se pokaže koliko su spremni da se žrtvuju. Taj drastični potez bi motivisao građane koji nisu ni za vlast ni za razjedinjenu opoziciju da se rodi entuzijazam i da se krene u promenu sistema“, ocenjuje Prvanović.

Objašnjava da je to moguće iako opozicione stranke ne mogu da se dogovore ni oko platforme.

„Mislim da je situacija toliko vanredna, nužda vas tera da brinete o egzistencijalnom problemu, bukvalno je pitanje biti ili ne biti, jer su ovi sve upropastili, nije ostao kamen na kamenu, uz zaduživanje, pretnje, devastaciju svega, situacija je katastrofalna, opozicioni lideri to znaju“, kaže on.

Istraživač Instituta za fiziku kaže da je presudno kako će RTS izveštavati, posebno kada je reč o Drugom dnevniku.

„Posebno za stariju generaciju, za njih je Dnevnik 2 odraz realnosti, bio i ostao. Ako bi RTS postala ozbiljna televizija… Neophodno je promeniti uređivački kadar, omogućiti da kvalitetni urednici i novinari rade, oni su sada propagandna služba SNS, to mora da krene odozgo. Rade Veljanovski bi bio idelan urednik RTS, ja sam to pokušavao da predložim, on je idealan za tavku poziciju. Nova nacionalna frekvencija koja bi trebalo nekom da se dodeli svakako ne bi štetila, ali da li bi uspela da ‘pomeri’ stvar, kao Drugi dnevnik RTS-a, on mora da se oslobodi“, rekao je Prvanović.

Komentarišući gužvu u tržnom centru „Ušće“ tokom vakcinacije, veliku gužvu zbog vaučera, kaže da je to tužna slika naše stvarnosti.

„Narod je siromašan, znače i te 3.000 dinara, ljudi se prijavljuju za sve vrste pomoći, mnogi su ostali bez posla, ali i drugi su u lošoj ekonomskoj situaciji. Ko je hteo da se vakciniše, mogao je to i ranije, mnogi su otišli u Ušće po vaučer. Mi smo duhovno devastirani od ‘pink’ kulture, ali to što se desilo u Ušću, mislim da je odraz katastrofalne finansijske situacije. Treba biti upoznat sa tim koliko je narodu loše, nemaju ni za lekove i hiljadu dinara im mnogo znači, ne treba ih osuđivati, to je goli opstanak. Vlast pokušava na sve načine da zloupotrebi situaciju u kojoj se nalaze građani, pitanje je da li ta manipulacija uspeva, oni su svesni toga ali su primorani“, zaključio je Prvanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare