Prva beseda patrijarha: Hrvatska je moja druga otadžbina

Vesti 19. feb 202111:56 > 13:2890 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Novi poglavar SPC u prvoj besedi posle ustoličenja u Sabornoj crkvi u Beogradu poručio je da njegovo patrijarško služenje neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente savremenog strančaranja i parcijalnog bavljenja politikom, već će nastojati da neguje saborni duh. "Kosovo za nas zavet, koji je vezan za Novi zavet", rekao je Porfirije. Obećao je i da će nastaviti da služi svom narodu i u Hrvatskoj. “Hrvatska je postala moja druga otadžbina", kaže.

On je na početku besede poručio da sa dubokim smirenjem i osećajem strahopoštovanja, prihvata činjenicu da je on nedostojnim blagovoljenjem božijim i saglasjem braće uzveden u sveti presto Svetoga kir Save, u presto velikog arhijerejstva.

povezane vesti

„Molim se Bogu i molim sve vas da me molitveno i delatno podržite da veliki i odgovorni zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno u poslušanju Svetom arhijerejskom saboru da kao 46. patrijarh po redu, a 57 poglavar naše svete crkve budem makar u najmanjoj meri skromni naslednik mojih velikih i svetih prethodnika“, rekao je Porfirije.

Ukazao je i na značaj njegovih prethodnika:

„Postavljen sam da čuvam i obnavljam spomen na trud, žrtvu i mučeničko stradanje Crkve Božje, koju su podneli moji sveti prethodnici. Nama je ostavljen uzvišeni cilj da hodamo stopama mudrosti patrijarha Germana, da idemo stazama svetosti patrijarha Pavla i da budemo čeda patrijarha Irineja u velikom podvigu mirotvorstva. Prvenstveno želim da naša sveta Srpska pravoslavna crkva, svugde gde jeste, živi punim plućima i da svaki hriščanski živi potpunu slobodu”, rekao je novoizabrani patrijarh.

On je poručio da želi da jevanđeljske vrednosti budu svakodnevica svih pravoslavnih ljudi.

Kaže da nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

„U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli krst Hristov, to je osnovni zadatak crkve, zato postoji u svetu. Sve drugo pomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uverenja, biće obasjano“, rekao je Porfirije.

Izvor : Tanjug/Rade Prelić

„Moje patrijarško služenje neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente savremenog strančaranja i parcijalnog bavljenja politikom, već ću nastojati da negujem ovaj saborni duh. Savremena politika često u sebi nosi i dosta neprijatnosti i borbu grupa koje se udružuju radi ponekad međusobnog rivaliteta, a to ne vidim kao politiku kao izvornom smislu te reči“, rekao je Porfirije.

Patrijarh Porfirije poručio je da je Kosovo za nas zavet, koji je vezan za Novi zavet.

Izvor: Tanjug

„Otuda je Kosovo za nas nit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom istorijskom kolevkom, suštinom našeg identiteta, Kosova je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici“, rekao je patrijarh Porfirije.

Izvor : Tanjug/Rade Prelić

Govoreći o pandemiji koronavirusa, pozvao je građane da budu snažni i trezveni, da ne dozvolimo da ovlada strah i ocenio da „svaki zdrav čovek može biti mnogo gori virus“.

„Čovek je jedini virus u svetu koji čini debalanse u svetu koji je Bog stvorio. Da pokaže koliko smo međusobno povezani i jedni na druge upućeni i koliko međusobnom pažnjom možemo pobediti ovu pošast, pre svega pošast greha i bolesti“, naglasio je patrijarh u svojoj prvoj besedi.

Obećao je i da će nastaviti da služi svom narodu i u Hrvatskoj.

“Hrvatska je postala moja druga otadžbina, a narod koji sam tamo upoznao će ostati uzor meni u godinama koje predstoje. Isto to važi i za Sloveniju. Istu tu brigu moju i svih nas zaslužuju i svi u Severnoj Makedoniji, koji čuvaju velike svetinje već vekovima”, rekao je patrijarh.

„Neka Gospod blagoslovi i neka nas udostoji da ovu zemlju učinimo delom carstva Božijeg koje i jeste jedini cilj i možemo doći do njega ako prvi korak sada i ovde napravimo. Živeli i neka vas sve Gospod blagoslovi“, poručio je patrijarh na kraju besede.

Sve o ceremoniji ustoličenja u našem BLOGU uživo.

Komentari

Vaš komentar