Protivnici otvaranja rudnika kod Jadra predali Brnabić peticiju s 32.000 potpisa

Vesti 04. mar 202116:17 > 18:2717 komentara
Podeli:

Predstavnici više organizacija, protivnika otvaranja rudnika jadarita koju planira kompanija Rio Tinto, predali su premijerki Ani Brnabić peticiju protiv tog projekta sa više od 32.000 potpisa.

Pročitajte još:

Nakon sastanka sa premijerkom u Vladi, koji je trajao oko sat vremena, iz udruženja Kreni-promeni saopšteno je da Vlada snažno podržava Rio Tinto i da je njihov projekat neupitan.

Premijerki je prethodno iz stručnog, i iz ugla građana, predočeno zašto bi otvaranje rudnika u okolini Loznice bilo pogubno po zdravlje i živote ljudi, ali i po čitav živi svet.

Potpisi su prikupljani putem organizacije Kreni-Promeni, a akciju su podržali Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Odbranimo reke stare planine i Podrinjski antikorupcijski tim, dok je sastanak organizovan uz pomoć narodnog poslanika Vladana Glišića.

Profesorka Dragana Đorđević  je novinarima rekla da je reč o opasnoj tehnologiji po živi svet u plodnom delu Srbije i da će biti ugrožene reke koje se ulivaju u Drinu.

Toksini sa jalovišta raznosiće se i ulaziće u zemljište i vodotokove, što znači da će biti ugroženi oni koji ostanu da žive u okolini rudnika, rekla je Đorđević.

Predstavnik organizacije Ne damo Jadar i meštanin područja na kojem se planira rudnik Zlatko Kokanović rekao je da su građani tog kraja u okolini Loznice zabrinuti i uplašeni, da kompanija Rio Tinto, koja planira otvaranje rudnika, na njih vrši pritisak da prodaju zemlju, a da građani najviše strahuju jer se na tom području nalaze dve plavne reke.

Poslanik Vladan Glišić je rekao da je sastanak organizovao jer je potreban društveni dijalog, a da je tema ozbiljna, jer se tiče moguće ekološke katastrofe.

Rio Tinto aktivisti
Izvor : Fonet/Zoran Mrđa

„Potrebna nam je industrija, ali ne ako ćemo posle sve profite da bacimo na lekove“, rekao je Glišić.

Prethodno je Miroslav Mijatović iz Podrinjskog antikorupcijskog tima izjavio za N1 da Vlada Srbije ima „klijentelistički odnos“ prema Rio Tintu i ocenio da se u dolini Jadra sprovodi „pravi kriminal“.

Komentari

Vaš komentar