Protiv Hepija i Pinka 200 hiljada potpisa, Zekić negira politizaciju REM-a

Vesti 15. jun 202219:12 > 20:33 65 komentara

Peticiju za ukidanje nacionalnih frekvencija za TV Pink i Hepi za dve nedelje je potpisalo 200 hiljada ljudi. Pokret "Kreni-Promeni" želi da pokrene javnu raspravu o elaboratima na osnovu kojih je tim televizijama već dodeljena frekvencija na prošlom konkursu. "Kreni-Promeni" je od REM-a tražio dokumentaciju, a iz tog tela poručuju da "politizacija REM-a postoji samo kod onih koji o toj politizaciji govore".

„Rijaliti program i ceo koncept postao je način življenja u Srbiji“, rekao je vlasnik TV Pinka Željko Mitrović.

Upravo su nasilje na malim ekranima, ali i nepoštovanje zakona dugi niz godina podstakli pokret Kreni-Promeni da pokrenu peticiju za oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi.

Performansom ispred REM-a pokret „Kreni Promeni“ poručio je da je od tog regulatornog tela tražio elaborate na osnovu kojih su Hepi i Pink prošli put dobile nacionalnu pokrivenost, nakon čega će pokrenuti javnu raspravu o tome da li je iz tih elaborata sve i ispunjeno.

„Situacija je jasna. Ukoliko je u tim elaboratima stajalo ono što se danas prikazuje, taj koji je to odobrio treba da završi u ludnici. A druga mogućnost je da ukoliko ti elaborati neispunjavaju ono što ove dve televizije prikazuju, to znači da one ne mogu ponovo da dobiju frekvenciju“, rekao je Savo Manojlović iz Kreni-Promeni.

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić kaže za Danas da „politizacija REM-a postoji samo kod onih koji o toj politizaciji govore“.

„Pri tom je njihov pogled zamućen tom politizacijom, što uzrokuje i iste takve, mutne zaključke“, rekla je Zekić.

Smatramo da ne možete gaženjem zakona da prodajete nacionalnu frekvenciji, ne možete da prodajete pravdu tako što oni koji gaze nečiju decu ne odgovaraju krivično, ne možete da prodajete državu tako što ne plaćate porez i ova akcija je dakle to da prodaja nije opcija, poručio je Manojlović.

Nacionalna frekvencija je poput vazduha. Kao što je vazduh kategorija javnog zdravlja i kada se on zagadi mi imamo redove ispred onkoloških klinika, tako i kad se javni medijski prostor zagadi mi dobijamo kancerogeno društvo, rekao je Luka Tripković.

Dosadašnji izveštaji stručne službe REM-a, kako tvrde u pokretu Kreni-Promeni, pokazuju da ni televizija B92 ne ispunjava uslove da im se obnovi nacionalna frekvencija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare