Protić: Ujedinjenje pokušaj kontrolisanja medija koji postavljaju pitanja

Vesti 27. jan 202108:59 > 29. jan 2021 13:291 komentar

Novinar Bete Ivan Protić izjavio je u Novom danu da bi ujedinjenje kompanija Telenor i Telekom predstavljalo politički potez vlasti u našoj zemlji i pokušaj da se stave pod kontrolu nezavisni mediji.

„S obzirom kako su se odvijala preuzimanja svih pet kanala sa zemaljskim pokrivanjem, koji su sada pod kontrolom vlasti, meni se čini da je to jedan politički potez da se stave pod kontrolu oni koji postavljaju pitanja i traže odgovore od vlasti. Pogotovo što je sada Telenor u vlasništvu češkog biznismena za koga ne znamo mnogo, ali čini mi se da nije baš najsjajniji primer otvorenog poslovanja“, kazao je Protić.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, pored političke ovaj slučaj karakteriše i finansijska konotacija, i ujedinjenje Telenora i Telekoma bi dovelo do monopolističkog položaja na tržištu.

„To bi dovelo do toga da ta nova anglomeracija diktira cene onako kako njoj odgovaraju“, istakao je Protić.

On podseća da Telekom i Telenor imaju većinski udeo na prostoru mobilne telefonije, tako da će im  biti olakšana mogućnost diktiranja cena „po namerama onog koji usluge pruža, a ne po realnom stanju“.

„Ako imate monopol u video sadržajima, onda opet možete da diktirate cene i odnos medija prema vlasti“, kaže on.

Komentarišući rad Komisije za zaštitu od konkurencije, Protić smatra da ona svoj posao nije nikada radila nikad kako treba.

„Imali ste primer da su Prva i B92 dok su još imale grčkog vlasnika u vlasništvu obe kompanije, a po zakonu je bilo dozvoljeno da stranac poseduje samo 49 posto. Međutim, Komisija tu nije reagovala, kao što nije reagovala ni u mnogim drugim slučajevima. Ona će reagovati onako kako odgovara političkom vrhu zemlje“, ocenio je Protić.

Na pitanje da li bi u ovom slučaju mogle da reaguju međunarodne institucije, on navodi da je Evropska Unija dugo vremena „spava“ što se tiče stanja u medijima, i da se tek skoro „probudila“.

„Godinama je stanje u medijima u Srbiji katastrofalno, a ocene koje stizale iz EU su bile vrlo blage i tek pre jedno godinu, godinu i po dana su postale nešto oštrije. Ljudima u EU je potpuno jasno  šta se ovde dešava, ali se postavlja pitanje političkog profita, da li kritikovati ili ne“, smatra Protić.

Komentari

Vaš komentar