Protestuju meštani Kamenice blokirani nakon poplave, ali rešenje se ne nazire

Vesti 30. jan 202120:24 2 komentara

Stanovnici deset sela u opštini Kamenica na Kosovu već tri nedelje su u izolaciji, jer im je kiša poplavila i uništila glavni most koji ih povezuje sa najbližim gradovima. Zbog toga su održali i više protesta, ali rešenje se zasad još ne nazire.

Meštani desetak sela u opštini Kamenica se već treću nedelju okupljaju u znak protesta zbog toga što nema rešenja za most koji je upropašćen u poplavama, a koji im je jedina veza sa obližnjiim gradovima.

Radi se o mešovito naseljenim selima, u kojima zajedno žive Srbi, Albanci, kao i Romi.

Meštani kažu da ni za najosnovnije protrebe ne mogu da izađu iz sela.

„To je najveći problem, taksi odozgo ti uzme četiri evra, odavde do tamo četiri evra, osam i osam, naviše 16 evra. A to nije jedan dan. Ima ljudi bolesnih. Čovek je ovde bio u ćebe umotan, kada je skoro padao sneg, umotan u ćebe i jedva su ga preneli, tad nije bilo ovako nego bile su neke stube postavljene i na stube su popeli čoveka i prevezli do Kamenice“.

„Ovo je za dosta teško i veliki problem, takođe je finansijski veliko opterećenje“.

„Krenula sam u školu, ali deca nisu mogla da dođu, sada se vraćam. Mnogo je loše, nije bezbedno za decu, i za nas je rizično“.

Opština Kamenica počela je gradnju alternativnog puta, koji je nakon 24 časa ponovo odnela kiša.

„Ovo je privremeno rešenje nadležnih opštinskih institucija, međutim posle deset dana su postavljene cevi, sada su izvađene zato što je prva bujica posle poplava koja je došla opet odnela cevi. To je stajalo ovde 24 sata i sada je šesti dan od kada je bujica odnela cevi i sada mi čekamo i nismo u stanju da autom odemo da kupimo lekove i namirnice, a sve ponestaje“, navodi meštanin Radomir Antić.

Iz Štaba za vanredne situacije ove opštine kažu da regionalni put ulazi u ovlašćenja Ministarstva infrastrukture, koje je prema njima obavešteno o situaciji. Očekuju da bi za nekoliko nedelja trebalo da stigne montažni most.

„Razumemo zabrinutost građana, to je i naša zabrinutost. Ali, imajući u vidu da je ovo regionalni put, ovo pripada Ministarstvu infrastrukture. Kontaktirali smo ih i oni su odlučili da nama obezbede montažni most koji će narednih nedelja biti montiran“, kaže SOT Ramadan Jerlliu, iz- Kriznog štaba.

Pojedini meštani se takođe žale da pomoć koja je stigla iz Srbije za ugrožene porodice, nije adekvatno raspodeljena i da nije stigla do Ajnovca, jednog od najudaljenijih sela.

A dok ne stigne obećani most, meštani su prinuđeni da put učine prohodnim.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare