Protesti podrške u Njujorku, Berlinu, Parizu: „Ne“ Rio Tintu, SNS marš sa vlasti

Vesti 04. dec 202119:58 > 20:08 50 komentara
Branislav Bala

Oko trideset državljana i državljanki Republike Srbije u Njujorku protestovali su ispred zgrade Ujedinjenih nacija u znak podrške demonstracijama u Srbiji. Protesti podrške i u Berlinu, Parizu.

POVEZANE VESTI:

„Srbija je naša zemlja, te ne možemo pasivno da posmatramo nepovratno uništenje i da podržavamo nasilje. Kapitalistička eksploatacija se čuva za osiromašene i opljačkane zemlje kao što je Srbija. Bitno je da jasno stavimo do znanja da smo protiv bilo kog oblika nasilja“, rekla je Nataša Prljević.

Okupljeni očekuju da vlast ispuni zahteve i povuče izmene Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kao i da prekine poslovanje sa multinacionalnom kompanijom Rio Tinto.

„Podržavamo građane i građanke u iskazivanju nezadovoljstva i osuđujemo upotrebu sile u aktuelnim blokadama, kao i svaki pokušaj kriminalizacije protesta putem državnih medija“, rekao je Vojin Paunović.

Branislav Bala
Branislav Bala
Branislav Bala
Branislav Bala

„Očekujemo oslobađanje svih uhapšenih demonstranata, kao i istinu o borbama građanskih inicijativa na Radio televiziji Srbije“, dodao je Paunović.

Sa porukama protiv Rio Tinta i srpskim zastavama, građani su se u Berlinu okupili kod Brandenburške kapije.

Protest podrške održan je u Parizu. Demonstranti su nosili transparente „Hoću da dišem“, „Napredno zagađenje“ i „Srbija nije na prodaju“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare