Protest zbog Zakona o eksproprijaciji: Pisan da Rio Tinto sprovede svoje zamisli

Vesti 23. nov 202119:27 14 komentara

Dok su poslanici u Skupštini zasedali, ispred Skupštine je održan protest - protiv usvajanja Zakona o eksproprijaciji, o kome bi parlament trebalo sutra da raspravlja. Skupština slobodne Srbije, ali i brojne ekološke organizacije traže da zakon bude povučen iz procedure.

Zakon je napisan kako bi Rio Tinto mogao lakše da sprovede svoje zamisli, ali i kako bi se imovina na trasama autoputeva i pruga po hitnom postupku i minimalnoj ceni otkupljivala od građana, tvrde organizatori protesta protiv Zakona o eksproprijaciji, koji su predali na pisarnici Skupštine zahtev da se zakon povuče.

„Ovde nije reč o zakonu, već o uvođenju pljačke“, kaže Srđan Škoro iz Skupštine slobodne Srbije.

POVEZANE VESTI:

„Da li ćete vi u svoje ime i u ime svoje dece da prihvatite diskreciona ovlašćenja Vlade na nivou totalne autoritarne vlasti, koja može bilo kome da otme imovinu u roku od pet dana. Jel to pravo? Jel to pravda?“, dodaje pravnica SEOS-a Aleksandra Bulatović.

„Nije ovo samo pitanje litijuma, jadra, i Dobrinje. Sutra će doći u svoje dvorište i staviće šapu na tvoje dvorište“, navodi Zlatko Kokanović iz „Ne damo Jadar“.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji je takođe zatražio od predsednika Skupštine i od predsednice Vlade da obustave proceduru usvajanja zakona, jer smatra da predloženi akt omogućava zloupotrebe.

„Prema ovome što mi čitamo iz predloženih izmena, bilo koja i bilo čija imovina može biti predmet eksproprijacije i to nas neodoljivo podseća na konfiskaciju imovine 1945. i smatramo da u 21. veku i u zemlji koja teži ka EU to prosto nije dopustivo“, kaže Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o EU.

N1

Premijerka odgovara da optužbe okupljenih na protestu ispred Skupštine nisu zasnovane na činjenicama.

„Taj zakon će služii samo i isključivo tome da se projekti od strateške važnosti za Republiku Srbiju mogu brže da se implementiraju. Da smo imali takav Zakon o eksproprijaciji, mi bismo za Svetog Nikolu imali završen autoput do Požege. Kada god oni pričaju da se taj zakon usvaja da se nekom oduzme kuća ili zemlja, oni polaze od sebe“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

I premijerka i ministarka rudarstva i energetike tvrde da Zakon o eksproprijaciji nema veze sa projektom Rio Tinta u Srbiji, jer je Rio Sava, kako navode, otkupila zemlju od seljaka koji su pristali da je prodaju i tu nije bilo eksproprijacije. Bar do sada.

„Mislim da je potpuno pogrešna predstava da se misli da se bilo koji zakon pravi prema projektu. Zakoni svi, da li je to eksproprijacija, da li su to klimatske promene, da li energetika, da li obnovljivi izvori energije – prave se da obezbede stabilnost određenih investicija i budućnost u privrednom razvoju“, rekla je ministarka Mihajlović.

Vlada je smatrala da je po starom zakonu o eksproprijaciji mnogo vremena izgubljeno i da se događalo da mesecima radovi na infrastrukturnim projektima stoje, jer se čekalo na otkup zemljišta. Protivnici izmena, pak, navode da se zarad brzine realizacije projekata, ne može kršiti Ustav.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare