Protest zbog devastacije Fruške gore: Traže smenu uprave Nacionalnog parka

Vesti 17. feb. 202119:4821 komentara
Podeli:

"Secite korupciju i kriminal, a ne šume" - pod tim sloganom pred sedištem uprave Javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora u Sremskoj Kamenici okupilo se nekoliko desetina aktivista i građana koji traže drugačiji pristup upravljanju zaštićenim prirodnim dobrom. Među osam zahteva koje su pokušali da uruče rukovodstvu Nacionalnog parka, prvi je njihova smena.

Oni su naveli da nadležni zaštićenim prirodnim dobrom upravljaju nesavesno i nestručno. Zbog toga su na listi zahteva, promenu uprave Nacionalnog parka Fruška gora stavili na prvo mesto.

Odmah potom moratorijum na seču šuma dok se ne izmene zakoni i ne donese nova osnova gazdovanja šumama u kojoj njihova prioritetna funkcija ne bi bila ekonomska, već ekološka.

„Treća stvar, da čuvari prirode budu u potpunosti nezavisna služba. Da se u potpunosti finansiraju od strane nadležnog Ministarstva i da, ono što je jako bitno, odgovaraju za svoj rad Ministarstvu za zaštitu životne sredine, a ne upravljaču, javnom preduzeću“, keže Dragana Arsić iz Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“.

Da nezavisne budu i nadležne inspekcije, da uprava ne udovoljava interesima vlasnika kapitala, te da u upravi više ne sede stranački ljudi – to su, uz veća izdvajanja države za funkcionisanje nacionalnog parka i drugačiji model upravljanja, ključni zahtevi demonstranata.

Izvor : N1

„Ako otvorite aktuelni sajtu NP Fruška gora, videćete da je očuvanje biodiverziteta uprave i celog nacionalnog parka. Međutim, sve je to samo reč na papiru“, kaže profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Milan Matavulj.

Fruška gora je neophodna i Beogradu i Smederevu i svima u celom okruženju, a zašto ne i celoj Evropi, ističu okupljeni.

Ocenu da se ona prekomerno seče i uništava, u pokretu koji je organizovao protest iznose već par godina. Njihove ocene su, s druge strane, više puta odbacivali u upravi Nacionalnog parka.

„Za ove dve godine oni nas izgleda nisu uopšte čuli. E sad će nas čuti“, kažu učesnici protesta.

Osam ključnih zahteva nameravali su da uruče rukovodstvu nacionalnog parka, poručujući im da su spremni da razgovaraju. Sa druge strane, da su aktivistima ovog pokreta već nudili zajednički sastanak i saradnju, ali da se oni nisu odazvali, poruka je iz Nacionalnog parka, gde današnji protest nisu želeli da komentarišu.

„Molim vas da primite zahteve od pokreta našeg. Neka izađe neko službeno lice i da primi ovo“, molili su učesnici protesta.

Osim na prozoru, niko se iz ovog javnog preduzeća na kapiji nije pojavio, pa su aktivisti pokušali glasnije:

„Pozivamo službeno lice NP Fruška gora da izađe na kapiju!“

Kada je i taj poziv ostao bez odgovora, zahteve su im prosto ubacili u dvorište, najavljujući nova okupljanja ispred institucija koje takođe smatraju odgovrnim za stanje šuma na Fruškoj gori.

Komentari

Vaš komentar