Protest u Zrenjaninu: Nismo robovi, niti smo dužni da finansiramo Linglong

Vesti 23. avg 202212:55 141 komentara

Direktor kompanije "Alfa technics" iz Svilajnca Dragoljub Radulović, koji sa oko 150 radnika protestuje ispred zrenjaninske kompanije "Linglong", zbog dugovanja od 5,5 miliona evra koje im, kao podizvođaču, duguje kineska kompanija, kaže za N1 da su odlučni da tu i ostanu dok im "Linglong" ne isplati dugovanja. "Nismo mi robovi, nismo mi dužni da finansiramo 'Linglong'. Kako misle da završe ovaj projekat", upitao je Radulović.

Oko 150 radnika kompanije iz Svilajnca, koja se inače bavi proizvodnjom čeličnih konstrukcija koje je dostavljala „Linglongu“, nalazi se ispred kapija fabrike u Zrenjaninu. Oni su odlučni da se odatle ne pomere dok ne budu isplaćena njihova potraživanja od „Linglonga“. Najavljuju i radikalizaciju.

POVEZANE VESTI

„Zaustavili smo isporuku u junu, tražili smo da sednemo za sto da vidimo kako ćemo da nastavimo saradnju. Mi smo 22. jula poslali pismo kineskoj ambasadorki Čen Bo, gde smo najavili da ćemo protestovati ispred kineske ambasade, jer se niko ne javlja, nemamo komunikaciju ni sa naručiocem posla, ni sa Linglongom. Drže nas u ropstvu više od godinu dana. Svima duguju i svima istu priču pričaju“, kaže Radulović.

Napominje i da je naručilac posla kineska kompanija „China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co“, sa ogrankom u Beogradu.

„Jedni prebacuju na druge, to je jedno vrzino kolo, a mi moramo da nađemo rešenje. Odustali smo od protesta ispred kineske ambasade. Potpuno smo rezignirani, potpuno mi je čudno, nismo mi robovi, nismo mi dužni da finansiramo Linglong. Kako misle da završe ovaj projekat“, upitao je.

Dodaje da je bilo nekih sastanaka.

„Imali smo sastanke, bilo je šest, sedam sastanaka, na sve smo pristajali, samo dajte da potpišemo… ali, ništa nismo potpisali, postoje samo predlozi putem mejla“, kaže.

Naglašava i da im stižu pretnje.

„U principu su samo pretnje, ‘ako nastavimo sa ovim, snosićemo odgovornost, trpećemo štetu’, ‘narušavamo u vrlo delikatnom trenutku odnose Srbije i Kine’, i slično. Pazite molim vas… ako odnosi Srbije i Kine zavise od ovoga, kakvi su to odnosi“, navodi.

Radulović ponavlja da nisu jedina firma kojima Linglong duguje.

„Više od 100 firmi, sve su domaće kompanije, svima duguju, vrlo teško plaćaju, neki od njih su danas ovde. Mi nismo stranačka nastrojena kompanija, nismo politički obojeni, mi imamo ozbiljan problem. Ovi ljudi od 1. juna nisu primili platu, idu deca u školu od 1.septembra, ide zima, treba spremiti ogrev“, rekao je sagovornik N1.

Reporterka N1 je u međuvremenu došla i do dopisa koji je „Linglong“ poslao firmi „Alfa technics“ pre dva dana, nakon što je uprava te firme najavila protest. U tom dopisu ne spore da dug postoji, ali ga prebacuju da glavnog podizvođača „China energy group“. U dopisu „Linglong“ savetuju firmi „Alfa technics“ da odustane od protesta, da se na taj način neće rešiti konflikt i da može samo da se produbi, ali i da bi takva vrsta izražavanja nezadovoljstva mogla da naruši trgovinske i ekonomske odnose Srbije i Kine.

Za sada nikakvih reakcija iz kineske kompanije nije bilo, a radnike i ekipu N1 jutros je kod kapija fabrike dočekalo privatno obezbeđenje.

Opširnije možete pogledati u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare