Protest u Perlezu protiv kineske fabrike, učestvovali Ćuta i Cane Partibrejkers

Vesti 13. jun. 202118:16 > 18:1727 komentara
Podeli:
Protest, ekološki ustanak
Izvor: Beta/Emil Vaš

Nekoliko stotina aktivista i građana okupilo se ispred kineske fabrike za preradu plastike "Feitiansuye" u banatskom mestu Perlez i protestovalo protiv ponovnog puštanja fabrike u rad i njenog negativnog uticaja na životnu sredinu. Građani i aktivisti iz različitih ekoloških pokreta poručili su da spornu fabriku treba pod hitno zatvoriti, jer je život u Perlezu od njenog dolaska postao "nepodnošljiv".

Okupljeni su uzvikivali „Dole fabrika“, „Koga vi bre lažete“, „Mi nismo smetlište Evrope“, a za probleme s kojima se suočavaju svakodnevno okrivili su Srpsku naprednu stranku i njenog lidera, predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predstavnica ekološkog udruženja „Belorepan“ Teodora Gavran poručila je na protestu da će nadležnima predati četiri zahteva i ukoliko ne budu ispunjeni za četiri dana, organizovaće se pravni tim koji će se baviti ovim problemom, a blokiraće i sve ulaze u fabriku.

„Zahtevamo da se fabrika zatvori sve dok se na odžake ne postave neki filteri i dok zagadjenu vodu ne prestanu da ispuštaju u kanal za navodnjavanje. Drugo, zahtevamo da nam se objasni zašto na vratima fabrike nije stajalo obaveštenje da je ona privremeno zatvorena. Oni pod hitno moraju da očiste kanal kako bi lokalni paori mogli da ga koriste za navodnjavanje. Nas ne zanima ko tu radi i ko je investitor, nas zanima ko je odgovoran za dolazak fabrike i ko im je dozvolio da nam ovo rade“, kazala je ona.

Frontmen benda Partibrejkersi Zoran Kostić Cane poručio je okupljenima da moraju da budu ujedinjeni, jer njihove probleme niko neće rešiti osim njih samih.

Kostić: Bele čaplje biće obučene u crno

„Carska bara više neće biti Carska, biće samo bara. Bele čaplje biće obučene u crno. Nemojte posle da se žalite kad vam deca budu prebacivala i osvrtala se na vaš kukavičluk, što ste im ostavili ovakav život. Budite dosadni, jer samo tako možete nešto da promenite“, rekao je Kostić i dodao da su ovde na delu „nečiste sile, protiv seoske idile“.

Predstavnik pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta kazao je da društvo koje ćuti dok mu odlaze deca i uništavaju reke, nije nikakvo društvo već „gomila saučesnika“.

Nakon održanog protesta, gradjani i aktivisti su se zajedno sa meštanima uputili na zemljište iza fabrike, gde su lopatama iskopavali velike komade plastike i metala koje su navodno radnici fabrike ilegalno zakopali.

Teodora Gavran je obavestila okupljene da će sav prikupljeni otpad staviti u kese i ostaviti ispred zgrade u kojoj je sedište gradske vlasti u Zrenjaninu.

Komentari

Vaš komentar