Protest u Dadincu kod Vlasotinca zbog gradnje treće MHE na Rupskoj reci

Vesti 06. dec 202221:08 1 komentar
N1 (ilustracija)

Oko 50 meštana sela Dadinca u opštini Vlasotince okupili su se na protestu zbog najave gradnje treće mini hidroelektrane na Rupskoj reci

Jedan od učesnika na protestu, profesor u penziji Srba Mišić, je rekao da su se meštani okupili „zbog ataka na ovo malo vode koja protiče kroz selo“.

„I to malo vode preko leta padne na jednu trećinu. A tu vodu koristi 99 posto meštana Dadinca, Ladovice i Grdelice“, kazao Mišić.

Na protestu je rečeno i da je voda u Rupskoj reci često mutna, posebno leti, kao i da su „na jednoj maloj reci već izgrađene dve mini elektrane“, nakon čega su mislili da će „cela priča oko eko-genocida biti završena“, ali da sada meštani strahuju da će izgradnjom i treće mini hidroelektrane tokom leta reka potpuno presušiti.

Profesor u penziji Zoran Kocić je rekao da će „u znak protesta vratiti ranije dobijenu Oktobarsku nagradu“ od lokalne samouprave.

Građanski aktivista i član neformalne grupe „Bitke za Vlasinu“ Petar Ilić prethodno je kazao na pres konferenciji da je investitor MHE Besko dobio građevinsku dozvolu od lokalne samouprave opštine Vlasotince 12. decembra 2019. godine, koja postaje pravosnažna 16. decembra te godine, iako je Zavod za zaštitu prirode još 2018. u novembru naložio izvođaču da izradi Studiju uticaja na životnu sredinu.

„Lokalna samouprava je u avgustu ove godine donela odluka da nije potrebna ta studija, a juče je izvodjač podneo zahtev za početak radova“, kazao je Ilić.

Investitor „Water Green Energy“ d.o.o. Kumarevo juče je podneo zahtev opštini Vlasotince za početak gradnje MHE „Besko“.U odgovoru opštine Vlasotince navodi se, izmedju ostalog da investitor nije imao obavezu da radi Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, ali ; je u obavezi da podnese zahtev za procenu uticaja Projekta na zivotnu sredinu.

„Na osnovu podnetog zahteva za procenu uticaja navedenog projekta utvrdjeno je da se navedeni projekat ne nalazi ni na jednoj listi Uredbe o listi projekata za koje je obavezna procena uticaja i liste projekata za koje se može zahtevati procena uticaja, pa je doneto rešenje o obustavi postupka“, piše u odgovoru lokalne samouprave.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare