Protest stanara u Solunskoj ulici u Beogradu

Vesti 11. jun 202120:18 > 20:51 63 komentara
dorcol
N1

Protest stanara u Solunskoj ulici na Dorćolu zbog najava pretvaranja ulice u dvosmernu, seče dvadesetak stabala, u delu grada koji je stambeni blok, u čijem užem okruženju se nalaze škola i vrtić, a sve zbog, kako stanari kažu omogućavanja dolaska autobusa do hotela "Mona".

Povezani tekstovi

U Beogradu gotovo da više ne postoji deo grada u kome ne postoji neka neuralgična tačka, koju karakteriše konfrontacija stanara sa investitorima ili gradom. Ove pobune, po već nepisanom pravilu motivisane su neizostavnom pretnjom, devastacije zelenila, kao i donošenjem odluka bez prethodnih konsultacija sa samim građanima. Najskoriji primer je protest u bloku 37 na Novom Beogradu.

U ovom slučaju radi se o ulici Solunska na Dorćolu, u kojoj se planira (bez prethodnih konsultacija sa stanarima) na osnovu konkursne dokumentacije o javnoj nabavci pod rednim brojem 45/20, izvođenju radova na izgradnji saobraćajnica u bloku između ulica Francuske, Cara Dušana, Tadeuša Košćuškog i pruge na Dorćolu.

Stanari smatraju da grad Beograd u korist novoizgrađenog hotela „Mona“ želi da Solunska ulica postane dvosmerna, kako bi autobusi iši direktno do samog hotela, što će podrazumevati novu seču stabala u inače zelenilom prilično oskudnom delu grada.

N1 | Planirana drveća za seču

Zanimljivo je da ova planirana restauracija dolazi nakon sličnog poduhvata u ulici Dračka, koja je stanarima već oduzela nekih 20-ak parking mesta. Hotel Mona koji je izgrađen u ovoj ulici, zvanično je otvoren pre više od godinu i po dana. Revolt stanara ove ulice, uobličen je u pitanju zbog čega se ova ulica nije prokopavala kada je zidan hotel, utihnuo je pre odgovora nadležnih organa, koji doduše nikada nije ni stigao.

Osim pedesetogodišnjih stabala, u ulici Solunska nestaće i brojna parking mesta, što će život u ovom delu grada činiti nesnošljivim.

Stanarka Ana Vojvodić rekla je da „mora da postoji saglasnost da bi se drveće seklo, i da ne može nasilno da se pravi dvosmerna ulica zarad nečijih interesa“.

N1 | Hotel Mona u pozadini

„Mi godinu ipo dana trpimo šut i prašinu i nismo rekli reč. Za izmene arhitektonskih rešenja i javnih površina, prostora oko stana u normalnim društvima rasprave traju godinama. U Parizu ne može da se dobije više dozvola za gradnju ukoliko 40% površini nije zeleno. Na Donji Dorćol će se uključujući i naselje „K Distrikt“ doseliti deset hiljada ljudi, da li iko razmišlja kako ćemo živeti“, upitala se ona.

Stanari su najavili dalje proteste ukoliko nadležni ostanu pri svojim namerama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare