Protest podrške „kamperima“ ispred Predsedništva: Srbija nije na prodaju

Vesti 13. feb 202214:08 > 16:19 31 komentara
protest srbija nije na prodaju
N1

U centru Beograda održan je protest podrške meštanima iz ugroženih područja koji četvrti dan kampuju ispred Predsedništva Srbije, u borbi za uvođenje trajnog moratorijuma na istraživanje i iskopavanje litijuma i bora.

Direktor kampanje „Kreni promeni“ Savo Manojlović rekao je na početku protesta da vlast ima rok da do 15. februara usvoji zakon kojim bi se trajno zabranila eksploatacija litijuma i bora, inače će na tom mestu na Dan državnosti biti organizovan novi masovni protest, odnosno, kako je rekao, Sretenjska odbrana Ustava i državnosti.

Okupljenima se obratila i glumica Svetlana Ceca Bojković koja je upozorila da je uništenje ruralne sredine udar na opstanak nacije.

Zatim je u Ulici kralja Milana formirana protestna kolona koja je centrom Beograda stigla do zgrade RTS-a gde su se okupljenima obratili aktivisti i meštani ugroženih područja Zlatko Kokanović i Ljiljana Bralović.

zlatko kokanović n1
N1

Kokanović je rekao da je tu kako bi se obratio „javnoj kući“ kojoj svi plaćamo mesečnu pretplatu, a nijedno slovo nije rekla o Rio Tintu i problemima ljudi iz ugroženih područja.

„Neka nas slikaju sa svojih prozora i prenesu predsedniku da smo tu, i da ćemo doći u utorak opet“, poručio je Kokanović.

On je pozvao predsednika Aleksandra Vulića da se „dozovi pameti“ i „sutra naredi svojim poslušnima da izlgasaju“ zakon o trajnoj zabrani eksploatacije bora i litijuma.

„Živote ćemo svoje položiti u Jadru, ako se ne dozovete pameti, vaša korumpirana vlast pašće u Jadru“, rekao je Kokanović.

ljiljana bralović
N1

Bralović je vrlo oštro govorila o RTS-u poručivši da pozdravlja čestite prostitutke koje svojevoljno prodaju svoje tele i ne ugrožavaju druge, za razliku od zaposlenih na javnom servisu koji se, kako je rekla, prostituišu dušom i ugrožavaju ceo narod.

„Ovi ovde su zapravo krivi za sve zlo koje nas je priteglo i pritiska nas već više od 20 godina“, poručila je ona.

Nakon obraćanja ispred zgrade javnog servisa, učesnici protesta vratili su se u kamp ispred Predsedništva Srbije.

Premijerka Srbije 20. januara je rekla da je projekat „Jadar“ kompanije Rio Tinto obustvavljen, ali poslednjih dana sa terena stižu informacije o tome da ta multinacionalna rudarska kompanija i dalje otkupljuje zemljište za rudnik litijuma i bora.

Policija nije odobrila skup koji se kao i svi prethodni odvija pod sloganom „Srbija nije na prodaju“.

Kako javlja reporterka N1, osim saobraćajne policije na raskrsnici „kod Londona“, na protestu nije vidljivo prisustvo pripadnika snaga bezbednosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare