Protest naučnih radnika, zahtevaju bolje plate i ugovore za stalan posao

Vesti 10. maj 202213:05 > 15:15 10 komentara

Deo naučnih radnika održao je protest na platou u kod Filozofskog fakulteta u Beogradu, tražeći bolje plate i ugovore za stalan posao. Ukazuju i na to da se sa problemima na radnim mestima suočavaju duže od 10 godina. Iako su se obraćali nadležnima, nisu dobijali odgovore.

Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke, navela je da su zahtevi naučnih radnika za boljim uslovima rada važeći od novembra prošle godine, kao i da kampanja sindikata ima naziv – „Za dostojanstven rad u nauci“.

„Prvi naš zahtev je ostao nepromenjen, jednake plate za jednak rad. To podrazumeva da posle 11 godina nepravde naučni radnici u Srbiji dobiju koeficijente za obračun zarada po zakonu. Drugi zahtev su ugovori o radu, jer najveći broj mladih istraživača radi po ugovoru o radu na godinu dana. Kako su se projekti završili, ugovori po kojima rade su protivzakoniti“, kaže ona i dodaje da sa Platoa kreću u protestnu šetnju, jer je 27. februara donet podzakonski akt koji mnogo bliže definiše ugovore o radu za istraživače.

Snimak emisije N1 Studio Live:

Povezane vesti

Međutim, ni to se ne poštuje, navodi ona.

Prema njenim rečima, ovim protestom naučni radnici žele da podsete rektora BU, ali i sve univerzitete u Srbiji gde rade istraživači, da počnu sa implementacijom podzakonskog akta koji je donet u februaru.

Ona je najavila predavanje zahteva rektoru BU, kojima se zahteva da uvrsti predstavnike sindikata u Radnu grupu koja je formirana, kako bi našli načina da implementiraju pozakonski akt, koji bi obezbedio naučne radnike i poboljšao uslove rada.

„Zatim ćemo se prošeteti do zgrade Vlade srbije, gde ćemo premijerku samo da podsetimo da smo razgoivore prekinuli 17. marta bez ikakvog objašnjenja. Ako vlada smatra da smo njihovi socijalni partneri,smatramo da je logično i neophodno ili da nastavimo dijalog, ili da dobijemo jasan odgovor zašto dijaloga nema i zašto je prekinut“, kazala je Jovović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare