Na protestu u Beogradu zatraženo hitno oslobađanje čoveka koji je stopirao bager

Vesti 28. nov 202117:59 > 29. nov 2021 08:16 99 komentara

Na poziv više organizacija i političkih partija građani su se okupili na beogradskom Trgu republike. Oni zahtevaju hitno ukidanje pritvora čoveku koji je, kako kažu, juče u Šapcu sprečio da bager pogazi građane. Po završetku obraćanja govornika na Trgu republike, građani u koloni došli do RTS-a gde su zatražili da se na javnom servisu pročitaju njihovi zahtevi. Nakon kratkog protesta ispred RTS-a, građani su se razišli.

20.50 – Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović rekao je na kraju protesta ispred RTS-a da okupljeni ne pozivaju na nasilje i da ga ne žele ali da će braniti Srbiju.

„Svim srcem sam protiv nasilja, ne pozivam na nasilje, nikada nismo pozivali na nasilje ali branićeno našu zemlju“, rekao je Lazović.

Okupljeni su uz zvižduke kritikovali rukovodstvo RTS-a zbog načina izveštavanja dok je Lazović rekao da u zgradi RTS, „žive mrak i laž“.

20.21 – Među govornicima na protestu bio je i Dobrica Veselinović iz pokreta „Ne davimo Beograd“ koji je rekao da se da se policija povukla sa jučerašnje blokade u Šapcu neposredno pre nego što su batinaši krenuli da tuku goloruke građane.

19.55 – Protest je završen, građani su se razišli, a saobraćaj u centru Beograda je normalizovan.

19.43 – Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović prethodno je, obraćajući se učesnicima protesta, zatražio „momentalno puštanje na slobodu“ Dragana Milovanovića Crnog, koji je u Šapcu juče sprečio bager da krene na narod, kao i ime čoveka koji je dao naređenje da se policija povuče, a nastupe batinaši.

19.34 – Kako javlja reporterka N1 iz Takovske ulice, građani koji su učestvovali na večerašnjem protestu počinju polako da se razilaze.

19.27 – Građani su stigli ispred RTS-a. Više stotina okupljenih građana skandira „ustanak, ustanak“, a zapaljena je i jedna baklja.

19.14 – Aktivista Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta najavio je, obaćajući se okupljenim građanima pre početka protestne šetnje ka RTS-u, da će i sledeće subote biti organizovane blokade mostova i saobraćajnica širom Srbije, u znak protesta protiv usvajanja zakona o eksproprijaciji i referendumu.

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručio je da kada bude potpisivao Zakon o eksproprijaciji, dobro razmisli da „svaka kuća u Srbiji ima bar po jedan čekić“.

19.04 – Po završetku obraćanja govornika na Trgu republike, građani su krenuli u protestnu šetnju ka RTS-u gde će zatražiti da se na javnom servisu pročitaju njihovi zahtevi.

18.48 – Aktivista iz Novog Sada Brajan Brković kazao je da smo juče videli na šta je spreman državni aparat na čelu sa Vučićem i Vulinom.

„Znamo da im nije strano da udaraju staro, mlado, žene i muškarce, ali šta drugo očekivati od policije koju vodi prvi maneken Srbije“, upitao je on.

Razlog za takvu reakciju, kako je ocenio, je to što se pobunio veliki broj ljudi koje ne mogu potkupiti i potplatiti.

„Ovde narod bira vlast, a ne vlast narod“, poručio je Brković.

18.38 – Jedan od uhapšenih tokom jučerašnjih blokada je i odbornik Lokalnog fronta u Valjevu, Željko Trifunović, koji je, obraćajući se okupljenima na Trgu, rekao da se Srbija probudila i pobunila.

Kazao je da se blokada u Valjevu odvijala samsvim nesmetano, sve dok nisu naišli autobusi sa lozničkim tablicama koji su vozili članove SNS-a na skupštinu te stranke u Beogradu. Tada je policija kako je rekao, reagovala krajnje brutalno i počela da hapsi „hrabre i odvažne građane Valjeva“.

„Najposle su uhapsili i mene. Meni nije ovo prvo hapšenje ove godine“, istakao je Trifunović, navodeći da je hapšen i tokom protesta u Divcima.

18.28 – Đorđe Miketić iz Ekološkog ustanka mnogi aktivisti tokom jučerašnje blokade saobraćajnica privedeni ili pretučeni.

„Nekolicina njih je večeras sa nama i molim vas aplauz za te hrabre građane“, rekao je Miketić što je propraćeno glasnim ovacijama prisutnih.

Rekao je i da je u Šapcu juče ukinuta država i da je čovek zaposlen u javnom preduzeću bagerom krenuo na goloruki narod.

Poručio je da će odgovarati svi koji su se stavili „u funkciju ovog batinaškog režima“.

Rekao je i da su policajci dobili direktivu da se povuku i onda je došao bager, a batinaši su krenuli da tuku građane.

18.23 – Građani još pristižu na Trg republike. Prostor ispred Narodnog muzeja je uglavnom popunjen. Obraćaju se i prvi govornici.

18.11 – Građani se još uvek pristižu na beogradski Trg republike.

Podsetimo, Draganu Milovanoviću Crnom, demonstrantu koji je zaustavio bager sa naprednjacima, određen je pritvor u trajanju od 48 sati.

POVEZANE VESTI:

On je tokom jučerašnje blokade ključnih saobraćajnica u znak protesta protiv donošenja zakona o eksproprijaciji zemljišta i zakona o referendumu, sprečio vozača bagera da uđe u grupu okupljenih građana.

Milovanović je zbog toga sinoć uhapšen sinoć i sproveden u policijsku stanicu u Šapcu.

Kako je otkrio portal Nova.rs, za volanom bagera bio je Nebojša Stojićević Jarin, šabački naprednjak, a iza njega išli su muškarci naoružani motkama i čekićima koji su napali okupljene građane.

Za sada, međutim, nema nikakvih informacija da li je neko od njih priveden zbog napada na demonstrante.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare