Protest na planini Baba zbog otvaranja kamenoloma

Vesti 11. apr. 202113:2923 komentara
Podeli:
Kamenolom Lešje
Izvor: N1/Milan Nikić

Oko stotinu meštana četiri paraćinska sela u nedelju su u Lešju kod Paraćina, na padinama planine Baba, protestovali zbog otvaranja kamenoloma, koji radi uprkos zabrani inspekcije Ministarstva za zaštitu životne sredine. Oni su zatražili potpunu obustavu radova u kamenolomu Lešje, u protivnom najavljuju svakodnevna okupljanja i radikalizaciju.

Stanovnici sela Plana, Lešje, Donja Mutnica i Klačevica ističu da se godinu i po dana bore protiv otvaranja kamenoloma, trećeg na planini Baba, koji ugrožava životnu sredinu.

„Pored postojeća dva kamenoloma, manjeg kapaciteta iskopa od strane dve paraćinske firme, protivno zakonu privatna firma „Kruševac put AD“ je otvorila kamenolom sa kapacitetom od 70 šlepera dnevno, deset puta više od dva postojeća iskopa. To znači potpuno razaranje planine Baba u narednih 12 godina, uništenje pijaće vode, mikročestice u vazduhu, uništenje flore i faune, poremećaj mikroklime i veštačke potrese od miniranja“, kaže za N1  inženjer Dragan Ristić, aktivista organizacije „Odbranimo planinu Baba, Planu i Lešje“.

Kamenolom Lešje
Izvor : N1/Milan Nikić

Ristić dodaje da je na „pomolu devastacija planine u čijem zaleđu živi 2.000 porodica, jer investitor iz Kruševca radove izvodi uprkos zabrani inspekcije Ministarstva zaštite životne sredine“.

 

Komentari

Vaš komentar