Protest medicinskih sestara i tehničara na Kosovu – traže veću pomoć vlade

Vesti 30. apr 202114:00 1 komentar
Anadolija/Erkin Keçi

Na desetine medicinskih sestara i tehničara protestovalo je ispred Hirurške klinike u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova (UKCK) u Prištini, zahtevajući veću finansijsku podršku vlade.

Glavni medicinski tehničar i organizator protesta Enlirat Duraku pozvao je premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitiju da ne zanemaruju zahteve medicinskih sestara i tehničara koji svakodnevno rizikuju svoje zdravlje suočeni sa pandemijom kovid-19.

Povezane vesti

Rekao je da je 1,7 miliona evra iznos koji traže za podršku svim medicinskim sestrama i tehničarima na Kosovu.

„Današnji protest se poziva na povećanje nadoknade za noćne smene, sa 18 na 36 evra, nadoknade za vikend i prekovremeni rad koliko se plaća lekarima, kao i na plaćanje rizika na radu“, rekao je Duraku.

Duraku, inače, iz istih razloga već tri dana štrajkuje glađu. On smatra da vlada nije pošteno delila finansijsku pomoć svim sektorima.

„Ne možemo opravdati Vladu da nema dovoljno budžeta, sve dok Skupština ima mogućnost da izdvoji budžet od 200 hiljada evra za kafe, a takođe i dok Vlada ima budžet da plaća električnu energiju manjinama, mora postojati budžet za najvitalniju zajednicu, zdravstveni stub Kosova“, naglasio je Duraku.

Prošle nedelje je Vlada Kosova dodelila oko 20 miliona evra finansijske pomoći različitim sektorima koji su oštećeni efektima zatvaranja zbog pandemije kovid-19, koji su svojim radom bili izloženi koronavirusu.

Za dodatke od 30 odsto za socijalne šeme izdvojeno je 8,5 miliona evra. Preko pet miliona izdvojeno je za zdravstveni sektor, dok je šest miliona evra namenjeno ugostiteljstvu i drugim preduzećima koja su pretrpela gubitke u periodu od 7. do 19. aprila, kada su zbog Vladinih mera bili zatvoreni.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare